„Бих казал, че Слави Трифонов и неговата формация са на ред (след като ГЕРБ евентуално не успее да състави правителство - б.р.) и ние бихме имали готовност, ако бъдем поканени за преговори, да обсъдим по какъв начин да бъде формирано мнозинство и правителство, което да отстрани Борисовата държава от власт.“

Това обяви пред бТВ ген. Атанас Атанасов - съпредседател на петата политическа сила в парламента -„Демократична България“ (27 депутати).

Той се обяви за широка антикорупционна коалиция, като дори каза, че ако депутати от БСП или ДПС ги подкрепят, те не могат да ги изгонят от залата.

Днес проблемът в България не е ляво–дясно, проблемът е статукво и борба срещу него, тоест борбата срещу корупцията, обяви Атанасов

Това му изказване бе в отгоор на директен въпрос - ще участват ли в кабинет, подкрепен от БСП.

„Въпросът е за програмните намерения на правителството, а това кой ще гласува за него, е свобода на всеки народен представител в парламента“, уточни представителят на ДБ.

Според Атанасов първият на преминалите избори - ГЕРБ, няма никакъв шанс да състави правителство, защото са изолирани политически.

По думите му в момента се „борят“ две тенденции – да се състави мнозинство и анти-ГЕРБ правителство, или да се отива на предсрочни избори и служебно правителство на президента Румен Радев.

Както и Клуб Z писа, миналата седмица избухна истинска буря в най-малкия парламентарен участник - „Изправи се! Мутри вън“, след като адвокат Николай Хаджигенов обяви, че са готови да приемат подкрепа от всички, не изключвайки БСП и ДПС. Мая Манолова и Татяна Дончева го заплашиха, че може и да не е участник в бъдещата парламентарна група.