Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Южноафриканският вариант на коронавируса SARS-CoV-2 е способен в някои случаи да преодолее защитата на ваксината на "Пфайзер", което я прави по-малко ефикасна срещу тази разновидност, пише вестник "Едиот ахронот", цитиран от БТА.

Изданието се позовава на съвместно изследване на университета в Тел Авив с медицинския център "Клалит". В проучването са били сравнени данни на 400 души, ваксинирани с първа или и с двете дози пациенти, при които две седмици след имунизацията или повече е бил открит коронавирусът.

Техните резултати били сравнени с данните на 400 неваксинирани заболели. Било установено , че при пациентите, получили и двете игли, показателят на разпространение на южноафриканския щам се оказали осем пъти по-високи, в сравнение с неваксинираните. Съотношението било 5,4% срещу 0,7 процента. Това показва, че ваксината е по-малко ефикасна срещу южноафриканския вариант, в сравнение с оригиналния коронавирус и неговия британски вариант, който в момента е преобладаващ в Израел.

"Открихме непропорционално по-висок показател на южноафриканския щам сред ваксинираните с втора доза в сравнение с неимунизираните", заяви един от авторите на изследването Ади Щерн от университета в Тел Авив.

Специалистката отбеляза, че учените са разполагали със сравнително малка подборка от данни, тъй като южноафриканската мутация на коронавируса е доста рядка в Израел и обхваща около 1 процент от случаите. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.