Южноафриканският вариант на коронавируса може да намали с две трети защитата чрез антитела на ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“ и не е ясно дали препаратът ще бъде ефективен срещу мутацията, съобщиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

Според лабораторно проучване ваксината все още е в състояние да неутрализира заболяването. Няма и доказателства от опити при хора, че южноафриканският вариант на коронавируса намалява ваксинационната защита, допълват компаниите. Но въпреки това продължават дискусиите между регулаторите дали да не разработят актуализирана версия на ваксината си, или да добавят двойна доза, ако е необходимо.

В рамките на проучване учени от Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) създали вирус, който съдържа същите мутации по шиповата част на силно заразния вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, известен като B.1.351. Шипът, използван от вируса за проникване в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу COVID-19.

Изследователите тествали произведения вирус срещу кръв, взета от хора, които са получили ваксината, и установили намаление с две трети на нивото на неутрализиращи антитела в сравнение с ефекта му върху най-разпространената версия на заболяването, използвана при американските изследвания.

Техните открития са публикувани в New England Journal of Medicine (NEJM).

Тъй като все още няма установен еталон, който да определи какво ниво на антитела е необходимо за защита срещу вируса, не е ясно дали това намаление с две трети ще направи ваксината неефективна срещу южноафриканския вариант.

Професорът и съавтор на изследването на UTMB Пей-Йонг Ши е оптимист. Той вярва, че ваксината „Пфайзер“ вероятно ще осигурява достатъчна защита. Дори ако южноафриканският вариант значително намалява ефективността, препаратът все пак ще помогне срещу тежките симптоми и ще ограничи смъртността, отбелязва той.