Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Южноафриканският вариант на коронавируса може да намали с две трети защитата чрез антитела на ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“ и не е ясно дали препаратът ще бъде ефективен срещу мутацията, съобщиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

Според лабораторно проучване ваксината все още е в състояние да неутрализира заболяването. Няма и доказателства от опити при хора, че южноафриканският вариант на коронавируса намалява ваксинационната защита, допълват компаниите. Но въпреки това продължават дискусиите между регулаторите дали да не разработят актуализирана версия на ваксината си, или да добавят двойна доза, ако е необходимо.

В рамките на проучване учени от Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) създали вирус, който съдържа същите мутации по шиповата част на силно заразния вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, известен като B.1.351. Шипът, използван от вируса за проникване в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу COVID-19.

Изследователите тествали произведения вирус срещу кръв, взета от хора, които са получили ваксината, и установили намаление с две трети на нивото на неутрализиращи антитела в сравнение с ефекта му върху най-разпространената версия на заболяването, използвана при американските изследвания.

Техните открития са публикувани в New England Journal of Medicine (NEJM).

Тъй като все още няма установен еталон, който да определи какво ниво на антитела е необходимо за защита срещу вируса, не е ясно дали това намаление с две трети ще направи ваксината неефективна срещу южноафриканския вариант.

Професорът и съавтор на изследването на UTMB Пей-Йонг Ши е оптимист. Той вярва, че ваксината „Пфайзер“ вероятно ще осигурява достатъчна защита. Дори ако южноафриканският вариант значително намалява ефективността, препаратът все пак ще помогне срещу тежките симптоми и ще ограничи смъртността, отбелязва той. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.