Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на „АстраЗенека“. Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция.“

Това каза по бТВ в петък сутрин шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

От българския регулатор вече обявиха, че имунизацията с препарата на „АстраЗенека“ в България ще продължи с повишено внимание при възрастова група под 60 години при жените, както ако те са в допълнителен риск от образуване на тромби, ваксината няма да бъде прилагана.

„При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на наличните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА (Европейската агенция по лекарствата - бел. ред.) и Оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание“, обясни Кирилов.

Той уточни, че освен препоръки към медицинските специалисти, всеки пациент трябва да уведоми медиците дали има в миналото случаи на тромбози, за да се минимализира рискът.

Кирилов определи мерките като по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни.

„Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции“, добави той.

До момента към ИАЛ са подадени общо 1500 сигнала за нежелани лекарствени реакции към всички разрешени ваксини, като към „АстраЗенека“ са 1000.

Относно по-ниският интерес към ваксината на „АстраЗенека“ Кирилов коментира, че според него в следващите седмици ще има развитие в обратната посока.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.