Германският министър на здравеопазването обяви днес, че страната му ще започне преговори с Русия за евентуално закупуване на ваксината "Спутник V" срещу коронавирус, в случай че тя бъде одобрена от европейските власти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Обясних от името на Германия на Съвета на здравните министри на ЕС, че ще имаме двустранно обсъждане с Русия, за да знаем на първо място кога и какви количества могат да бъдат доставени", посочи Йенс Шпан пред регионалното обществено радио ВеДеЕр (WDR).

Шпан обоснова решението си, като обясни, че Европейската комисия от своя страна преди това е обявила, че няма да преговаря от името на 27-те за закупуването на препарата "Спутник V", за разлика от процедирането с други антиковид ваксини.

Въпросът за използването на "Спутник V" предизвиква спорове в Европа. Френският министър на външните работи наскоро упрекна Русия, че използва ваксината си като инструмент за "пропаганда" по света.

Доставките на руски ваксини би трябвало да се осъществят в рамките на 2 до 4-5 месеца, за да променят съществено настоящата ни ситуация от гледна точка на броя на ваксинираните, уточни министър Шпан, критикуван за бавната имунизационна кампания.

Тъй като не може да произвежда достатъчно ваксини и поставя като приоритет продукцията за населението в Русия, до момента Москва изнася само малки количества от препарата си в чужбина.

От първото ваксиниране в деня след Коледа, в момента в Германия се прилагат три ваксини: на "Пфайзер/Бионтех", на "АстраЗенека", при определени условия, и на "Модерна". Четвърта ваксина - на "Джонсън и Джонсън" се очаква през следващите седмици да бъде разпратена в целия ЕС.

Бавария, която е най-големият германски регион, вече обяви вчера, че е постигнала "предварителен договор" за получаване на 2,5 милиона дози от руската ваксина, която се нуждае от зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата.

Агенцията не е посочила краен срок за решението си за "Спутник V". Досега ЕАЛ проучваше представените данни за вече одобрени ваксини в период от 2 до 4 месеца.

Германските власти, които се притесняват силно от третата вълна на зараза, са под натиск, тъй като 3 месеца след началото на тържествено започналата ваксинационна кампания, са имунизирани, дори и само с първа доза, едва 13 на сто от населението.

Властите във ФРГ обещаха, че всеки желаещ ще може да си постави поне първа доза до края на септември.