Френският президент Еманюел Макрон и канцлерката на Германия Ангела Меркел обсъдиха вчера във видеоконферентен разговор с руския президент Владимир Путин евентуално сътрудничество в областта на ваксините. Това съобщиха Елисейският дворец, германският правителствен говорител Щефен Зайберт и Кремъл, цитирани от световните агенции.

По информация на френското президентство те са разговаряли за сътрудничество в зависимост от напредъка в процеса по одобрение на ваксината "Спутник V" от Европейската агенция по лекарствата. От своя страна, Кремъл уточни, че предмет на разговора са били "възможните доставки и общо производство" на "Спутник V" в страните от Европейския съюз, съобщи БТА.

Зайберт каза, че оценката на руския препарат се прави по нормите, прилагани за всички други ваксини.

Друга тема на разговора е била състоянието на руския опозиционер Алексей Навални, както и ситуациите в Беларус, Либия и Сирия.

Путин е изразил пред събеседниците си загриженост от ескалация на напрежението в Източна Украйна, предаде ТАСС. Той е повторил старите руски искания Киев да започне пряк диалог с отцепниците от Донецк и Луганск.

Путин е дал "подходящи обяснения на обективните обстоятелства" по случая "Навални", предаде ТАСС, без да уточни какви.

Във връзка с по-раншно изявление на еврокомисаря Тиери Бретон, че ЕС не се нуждае от руската ваксина Путин е заявил, е страната му не иска да я налага на никого, но че изказвания като цитираното създават впечатление, че европейските представители защитават интересите на интересите на определени компании, а не на своите граждани, отбеляза руската държавна агенция.

Според нея Путин е  казал, че Русия е готова да възстанови взаимодействието си с Европейския съюз, ако има взаимен интерес от това. По-рано тази година Москва неколкократно обвини ЕС в неконструктивно и дори конфронтационно поведение. Обвиненията бяха свързани с новите европейски санкции срещу руски представители заради опита за отравяне и хвърлянето в затвора на опозиционния лидер Алексей Навални.