ГЕРБ ще опита да състави правителство, представяйки кабинет, в който премиерът Бойко Борисов няма да е начело.

Това обяви днес в ефира на БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Това обаче нямало да го направи кабинет, който не е на ГЕРБ.

"Премиерът, той иска да обединява. Подава ръка" - потрети няколко пъти Захариева.

Не посочи обаче името на този, който ще "замести" Борисов на поста - като предложение.

"Ще подкрепим кабинет на Слави Трифонов", заяви още тя.

Досега темата кабинет без Борисов начело бе табу в ГЕРБ и всички представители на партията, в т.ч. на високи нива - като Захарива и вицепремиерът Томислав Дончев енергично отричаха това изобщо да е възможно. Редно е да дадем шанс на втория, когато ние не сме успели за пети път да съставим кабинет, заяви обаче днес външната министърка.

Подкрепата за Трифонов, макар и непоискана - поне не официално, щяла да стане чрез подкрепа в пленарната зала - нещо, за което днес говори и самият Борисов.

По-рано през деня той обяви, че ГЕРБ ще предложи кабинет, когато й бъде връчан проучвателния мандат, но даде да се разбере, че не очаква той да бъде подкрепен от новото Народно събрание. Бил обаче отговорен към избирателите си, следователно - длъжен да опита да предложи състав на правителството.

След което се обърна към "колегата политик" Трифонов - да състави правителство с партиите, които са против ГЕРБ и да поеме отговорността за управлението на държавата. Той щял да му осигури 10 депутата.

Трифонов отговори задочно, като на практика не каза нищо. "По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея" - написа във фейсбук.

По време на целия разговор в студиото на БНТ Захариева изтъкваше и че на тези избори ГЕРБ има по-голяма преднина спрямо втория в сравнение с предходния парламентарен вот.