Окръжната прокуратура в Добрич разследва побой над кмета на малкото село Белгун в община Каварна. Сигналът е подаден от самия кмет - Благомир Станев, съобщи кореспондентът на БНР в региона. Той твърди, че е бил пребит в централата на ГЕРБ в Каварна в изборната нощ - на 4-ти срещу 5-и април.

Новината първо разпространи бившият кмет Цонко Цонев завчера. Имаше и снимка на Станев.

"Това е Благомир Станев, кмет на с. Белгун, общ. Каварна. Около 2 ч. сутринта на 05.04. той е пребит в офиса на ГЕРБ Каварна", написа Цонев.

От думите му става ясно още, че Станев е бил издигнат от партията на Бойко Борисов през 2019 г. за кмет, а сега са го извикали - затова се е озовал в партийния офис.

"Поканиха ме да седна на един от диваните и веднага почнаха да ме удрят - раказва самият Благомир Станев пред тв "Добрич", а след това и пред БНР.

Защото резултатите в Белгун били 11 гласа за ДПС, 46 за ГЕРБ, 24 за БСП и т.н. (последните данни от 2020 са, че Белгун е с 366 жители, б.р.)

Според него причината е, че като издигнат и подкрепен от ГЕРБ, "не е контролирал вота".

Станев посочва като подстрекател Данчо (Йордан) Стоянов - председател на Общинския съвет в града и лидер на ГЕРБ, а биячът бил друг човек - на име Илиян Събев. Според кмета на Белгун той е  бил принуждван да подпише в 04 ч. заявление за напускане на партията. Както и второ заявление - че по собствена воля желае да освободи кметското място. Разказва още, че е заливан с алкохол и пален. В разказа си намесва и Елена Балтаджиева - кметица на Каварна, която иначе се води, че е от ВМРО.

Има жалба в прокуратурата, а според местната телевизия още 5-има каварненци са подали жалба срещу местния лидер на ГЕРБ и въпросния негов верен прибижен.

В историята участва и Нина Ставрева - предишен мандат кметица на града от името на БСП. Според нея в същата тази нощ е получила обаждане от номера на местния лидер и й е направено предложение да стане "част от ГЕРБ, за да спрат проблемите с делата, които има". Същото потвърждава и пред БНР.

Според бившия председател на Общинския съвет Красимир Кръстев, главният прокурор Иван Гешев трябва да започне и спешна проверка на Районна прокуратура-Каварна, защото множестов сигнали срещу Стоянов се потулват. Кръстев също е получил обаждане в изборната нощ, но не вдигнал телефона си - заради късния час, става ясно от свидетелството му пред националното радио.

В каварненската група "Катунът от Каварна" преобладават коментари като този:

Такъв потрес е този случай....Такова бездънно дъно, че умът ми не може да го обясни. И като чета коментари, че видите ли, той взел пари, пък не свършил "работата" и си го бил заслужил.... Как е възможно, изобщо да се мисли в тези категории?!

Партийна реакция от ГЕРБ по случая до момента няма. БНР обаче се свързва с посочения за подстрекател Йордан Стоянов. Той твърди, че който познава него и кмета на Белгун, не би приел твърденията на последния, говори за това, че опонентите на ГЕРБ не приемали победата на партията в района на парламентарния вот.

Попитан защо говори за опоненти, при положение че кметът на Белгун е издигнат от същата партия, не отговаря еднозначно. Признава, че е бил в офиса на ГЕРБ в нощта на вота, но това е нормално - посрещат се резултати, застъпници и т.н. Попитан за лицето Илиян Събев, сочено като бияч, Стоянов твърди, че този човек е бизнесмен, занимавал се с туризъм и замесването му не би искал да го коментира.

На следващи въпроси отговаря само, че тече разследване и коментари ще има едва, след като то приключи.