Специализираният наказателен съд днес отказа да допусне граждански иск за 26 575,63 лв. на община Каварна срещу бившата кметица Нина Ставрева. Нещо повече - прекрати наказателното дело срещу нея и върна обвинителния акт на прокуратурата. Причината - обвинението е така написано, че подсъдимата дори не може да разбере в какво я обвиняват.

Сегашното ръководство на общината (новата кметица е Елена Балтаджиева от ВМРО, а Ставрева бе от БСП - б.р.) опита да се конституира като граждански ищец в рамките на делото срещу Ставрева, което тръгна днес с разпоредително заседание в Специализирания съд.

Процесът е за умишлена безстопанственост - по чл. 219 ал 3от НК, който предвижда лишаване от свобода от две до осем години.

Става въпрос за закриването на прословутия Център за обществена подкрепа в Каварна по време на мандата на Ставрева (тя наследи на поста Цонко Цонев и де факто прекрати доста от активностите в т.нар. морска рок столица, включително рок фестивалите - б.р.)

Стана ясно, че след като общината е била начетена да плати 28 000 лв. заради незаконосъобразно закрития център, миналата година Ставрева е възстановила - в резултат на гражданско дело, завършило със споразумение, тази сума „от джоба си“. Така гражданското дело в Районен съд - Варна е било прекратено. 

Самата представителка на спецобвинението - Христина Христова, днес се съгласи, че сега научава тези факти и при това положение не е редно да се присъединява и гражданският иск от общината срещу Ставрева.  

Претендираната от прокуратурата безстопанственост се изразява в таксите, които общината е платила като съдебни разноски, възнаграждения за адвокати, такси за ЧСИ и пр. покрай споровете с Центъра за обществена подкрепа. Иначе към днешна дата с фирма „Соник старт“ ООД, която е стопанисвала центъра, конфликт няма - там всичко е разплатено.

Защитата днес поиска делото да бъде прекратено и да се върне обвинителният акт на прокуратурата, за да се коригират неточности.

Като такива адвокат Трендафил Трендафилов изтъкна поне две - че са объркани датите, в които се претендира, че Ставрева е извършвала престъпната си дейност. Всичките фактури, които тя наредила да не се осребряват на „Соник старт“, са от периода 2016 - 2017 г. И освен това - посочи той - инкриминираните фактури, за които става въпрос, са 11, а престъпните деяния според прокуратурата са 9. Това пък станало, защото 3 фактури са обединени.

Според Трендафилов това нарушава правата на подсъдимата да се защитава за всяко деяние.

Колегата му Янко Трончев към това добави и че моли да се намали гаранцията от 5000 лв., която е наложена на Ставрева. Причината - че тя е безработна в момента, а и има отлично процесуално поведение.

Прокурорката - напротив, пледира, че сгрешеният срок само на едно място е досадна техническа грешка, а обвиненията за фактурите са ясни, въпреки броя им. 

В крайна сметка съдия Красимир Комсалов изчете доста подробно определение по повод това има ли процесуални нарушения в обвинителния акт на прокуратурата.

Той прие, че липсва описание на престъплението, не е достатъчно конкретизирано времето на извършване на деянието, не е посочено времето и датата, на която самата подсъдима е запозната с всяка от фактурите и датата, на която е наредила те да не се изплащат на центъра.

Той изрично посочи, че за да има субективен виновник в престъпление, не е достатъчно само да се напише, че всички фактури, съдебни решения и др. са постъпили в община Каварна, а и кога Ставрева е узнала за тях - кой ѝ ги е докладвал.

Обвинителният акт е така написан, че за едно писмо, за което става въпрос вътре, дори не се разбирало дали е до общината, или общината е писала до някого.

„Съдът счита, че посочените процесуални нарушения са съществени, защото я поставят (Ставрева) в положение да не знае в какво е обвинена“, прие съдията, прекрати и върна делото.