Великобритания ще има ново Звено за цифровите пазари (Digital Markets Unit, DMU), което ще държи под контрол компании като Google, Facebook, Microsoft, Apple, съобщи Engadget. Структурата ще е част от антитръстовия регулатор на страната, ще има нови права и задължения.

По тази причина в момента DMU започва работа в "сянка", т.е. най-вече проучвателна, докато правомощията бъдат изяснени и приети в законодателството. Все още не е ясно кога ще стане това, от британското правителство уверяват, че зависи от графика на парламента.

Един от малкото въпроси, който обединява консерватори и либерали на много места по света, е регулацията на техногигантите. Темата все повече предизвиква големите демокрации да взимат мерки. Скандалите със събиране, продаване и течове на данни са постоянни, а CEO на компанията не могат да дадат ясни отговори дори на най-простите въпроси, зададени от технически ограничените законодатели.

[[nid:102029]]

Новото звено ще може да блокира дейности, които счита за вредни за широката индустрия и да наказва тези, които нарушават забраните с глоби. В добавка институцията ще се бори и за по-голям контрол на потребителите върху техните данни и премахване на бариерите, които затрудняват използване на конкурентни платформи. 

Не е ясно обаче до каква степен тези правомощия ще са във вреда на връзката между услугите и бизнеса, който разчита на онлайн гигантите за реклама и контакт с клиентите си.

DMU ще се фокусира и върху това как новите директиви ще създадат по-разумни условия за създателите на съдържание - като новинарските сайтове. Facebook и Google в момента водят дела срещу медийни гиганти за това колко трябва да плащат за ползване на съдържанието им.