Румънската съдийска бригада на мача от Шампионската лига "Манчестър Сити" - "Борусия" (Дортмунд) "влезе в новините" с прояви на и извън терена. И това не й се случва за първи път.

Оказа се, че след последния сигнал на Овидиу Хатеган един от асистентите му - Октавиан Совре, е поискал автограф от звездата на германския тим Ерлинг Холанд. И го е получил в тунела - тв камерите показаха как норвежецът се разписва на картоните му. 

Холанд е сред най-нашумелите футболисти в света, като през лятото се очаква да се разиграе наддаване за подписа му, а "Сити" е сред големите фаворити да го привлече. Неговият баща и агентът му Мино Райола вече обиколиха испански и английски тимове.

Но това не е причина Совре толкова демонстративно да иска автограф, изтъкнаха още снощи бившите английски национали Джулеон Лескът и Оуен Харгрийвс, анализатори по тв канала BT Sport. Пеп Гуардиола призна, че не е виждал такова нещо, но защити рефера с това, че може да му е било нужно да го направи заради син или дъщеря, симпатизиращи на Холанд.

Най-вече Хатеган имаше трудно първо полувреме на "Етихад". Той първо отсъди дузпа за "Сити", а след това я отмени след дълго разглеждане на ВАР. В крайна сметка прецени, че Емре Джан не е ритнал в главата Родри при ситуация в наказателното поле на гостите.

Много по-дискусионно остава решението практически да не зачете гол за 1:1 на Джуд Белингам. Английският тийнейджър изпревари вратаря на "гражданите" Едерсон и го преодоля, но главният арбитър сметна, че това е било с цената на нарушение в атака.

Мнозина се питаха защо не е имало намеса на ВАР. Причината е, че Хатеган е надул свирката веднага, още преди Белингам да отбележи.

Овидиу Хатеган се разплака на терена, след като даде край на двубоя в Лигата на нациите Германия - Нидерландия (2:2) през ноември 2018 г. Тогава Върджил ван Дайк го прегърна и му каза окуражителни думи. Той обясни на брифинга по-късно, че съдията му е казал, че наскоро е починала майка му и не е могъл да сдържи сълзите си.

На 8 декември миналата година двубоят от групите на ШЛ "Пари Сен Жермен" - "Истанбул Башакшехир" беше прекъснат и доигран на следващия ден заради бойкот от страна на турския тим. Гостите остро протестираха заради това, че четвъртият рефер Себастиан Колтеску изрича "негро" по адрес на помощник треньора Пиер Уебо, като по този начин посочва на Хатеган кого да санкционира за непристойно поведение.

Реакция последва най-вече от страна на играча на истанбулския отбор Демба Ба.

В крайна сметка Колтеску понесе наказание, независимо от обясненията, че на румънски "негро" означава "черен". Снощният мач бе първи за Хатеган в Шампионската лига от този случай.