Двама кандидати за депутати от "Демократична България" - и двамата в листата на коалицията в столичния 23-ти район - събират също значителни преференции. Това са 10-ият Мартин Димитров и 22-ият - Христо Иванов. Само че не става дума за икономиста, бивш депутат от десницата Мартин Димитров, който получава преференциален мандат, но в 24 МИР. Нито за съпредседателя на самата коалиция и лидер на "Да, България" Христо Иванов - който също бе кандидат в София, но водач на листата в 25-и избирателен район.

Дублирането на имената е твърде вероятно да е помогнало сериозно в събирането на личен вот от двамата претенденти в 23 МИР. Макар преференциите им - съответно 3314 и 2443 - да не стигат за пренареждане на листата. В този район 7% от вота за ДБ е над 4000 гласа, а чак тогава предпочитанията на избирателите "сработват" по закон. Димитров дори успява да изпревари по персонални гласове едно от най-популярните лица на демократичната коалиция - Антоанета Цонева от "Да, България", която бе втора в същата листа (без да я изпреварва в случая). Самият той също е част от ръководството на "Да, България". И е популярен в средите на коалицията - той е рекламист и адвокат, ангажиран с кампании на граждански сдружения като “Асоциация на пациентите с онкологични заболявания". Правеше и доста активна преференциална онлайн кампания.

22-ият в листата в столичния район - Христо Иванов - е представител на "Зелените". Той е продуктов мениджър в голяма ИТ компания, която е в топ 100 на най-иновативните компании в света. В ДБ се занимава с програмата на коалицията за дигитализация и електронно управление.

В годините назад, когато преференциите тепърва се въвеждаха, често се случваше избирателите да "повторят" вота си за номера на избраната партия или коалиция в частта от бюлетината за преференции. Феноменът стана известен като "15/15" - защото благодарение на него БСП трябваше да изпрати в Европейския парламент младия си кадър Момчин Неков, който в първоначалната листа бе поставен на неизбираемата 15-а позиция. Левицата обаче бе №15 в бюлетината. А объркването измести тогава дори Сергей Станишев с място надолу. Разбира се, в другите партии грешката се срещаше също, което доведе и до няколко така избрани национални депутати - с различни цветове. 

В рамките на листите на "Демократична България" в цялата страна, в челото по абсолютен брой събрани преференции са лидерът на "Да, България" Христо Иванов, съпартиецът му Иво Мирчев, както и Цонева. Четирима претенденти от гражданската квота - икономистите Георги Ганев и Мартин Димитров, общинската съветничка Стела Николова (Варна) и лекарят Александър Симидчиев (25-и МИР София) са сред първите 10 по персонална подкрепа. Като най-впечатляващ е резултатът на Николова - тя е събрала подкрепа от почти 24% от избирателите на ДБ в северния морски регион. От ДСБ сред първенците по преференции е лидерът Атанас Атанасов (София). Прави впечатление, че водачите на листите и първите кандидати под тях, подредени първоначално, са били и персонално припознати от избирателите на ДБ в много от районите.