Златан Ибрахимович понася критики в медии и средите на природозащитниците в страната си заради информации, че през 2011 г. е застрелял лъв по време на сафари в Южна Африка.

Публикацията е на в. "Експресен" и предизвика много коментари. Златан, който е считан от някои за най-добрия шведски футболист в историята, наскоро се завърна в националния отбор с идеята да играе на изместеното за тази година Евро 2020.

Той участва в световните квалификации, отличи се с асистенции, но дни по-късно оценките за него са на обратния полюс. До момента той не е коментирал изнесеното, като не е отговорил и на английски, и италиански медии.

Според "Експресен" Златан се сдобил с лиценз за ловджия през 2010 г., при това най-високата категория, позволяваща да се отстрелват диви животни като лъвовете.

Той бил на сафари в Южна Африка, където ловуването на лъвове е позволено - със съответното разрешително и ако е организирано от компания, която също притежава лиценз.

Известно време след преживяването Златан получил в дома си в Малмьо кожата на убитото от него животно и части от главата, като например гривата, скулите и устата. Така практивували всички ловци, а "Експресен" пише за 82-ма шведи, сдобили се с части от "трофеите" си, след като са им отнели живота.

Мъжкият лъв, паднал жертва на оръжието на Ибра, живеел в приют, след което бил пуснат на свобода. За разлика от други африкански страни, преследването на лъвове и други животни в затворени пространства е забранено в РЮА.

Според правозащитни организации, цитирани от "Експресен", от 2004-та до 2014 г. са избити 1,7 милиона диви животни за трофейни експонати.

Златан Ибрахимович често обича да се определя като лъв. Той има голяма татуировка на Царя на животните на гърба си.

Сред българските футболисти най-известните ловджии са от поколението на Четвъртите в света - Христо Стоичков, Наско Сираков, покойният Трифон Иванов, Борислав Михайлов, Ивайло Йорданов и т. н.

Камата често ловува в Етрополския балкан, където има много приятели и винаги е добре посрещан.

През март 2016 г. носителят на "Златната топка" разбуни духовете с публикувани от него снимки с убити животни в Африка - зебра, жираф, антилопа, бивол, диво прасе, крокодил и т. н. Придружаваше го и съпругата му Марияна.

Стоичков излезе с изявление, в което отвърна на критикувалите го. Той написа, че това са стари и болни животни, а чрез ловуването им местните се препитавали. Добави, че той и семейството му са участвали в "десетки и дори стотици каузи за опазването на околната среда, дивата природа, изчезващи животински видове, както и от множество благотворителни кампании, свързани със здравеопазване, защита и превенция за населението на Африка."