Всички са губещи на днешния ден, каза медийният експерт Георги Лозанов пред бТВ, защото правенето на кабинет ще е изключително трудно.

"ГЕРБ няма да могат да направят кабинет, освен ако не са се договорили със Слави, или още по-парадоксално - с БСП. И двете хипотези са доста фантастични, но всичко се случва в политиката."

Според него избирателят е "отрязал партийната глава на Корнелия Нинова".

"Радев от разстояние ще е новият задочен лидер на социалистите", смята Лозанов.

Според Илия Вълков, журналист от Клуб Z, най-големият победител на изборите е Слави Трифонов, защото "тръгна от нулата". Но успехът е по-голям.

"Това е успехът на хората, които протестираха през 2020-а, най-накрая градската десница, която 4 години нямаше присъствие в Народното събрание, има. Вижда се, че извънпарламентарната опозиция също е разбита. Има гласове, които отиват към "Демократична България" и към формациите около г-жа Мая Манолова."

Според Лозанов философиите на "Демократична България" са довели до протеста, но не те са се установили като силна трета алтернатива.

"Протестният вот беше срещу модела на ГЕРБ и ДПС, трябваше да се роди трети модел, който да спре този вкочанясал се модел, да вкара нещо трето, което да го обърне. Това не се случи - въпросът бе "да падне ГЕРБ, пък да става каквото става след това", добави той.

Според Вълков Трифонов е бил ефективен антисистемен играч, умеещ да говори на езика на младите и няма изненада в успеха му при тази демографска група.

"Дължа едно извинение на Слави Трифонов. Писах, че ако влязат, ще влязат с малък резултат, струваше ми се малко вероятно да гласуват хората за едно екранно лице. Това са различни неща - екранният образ и политикът. Оказа се обаче, че потребността от нов играч е толкова силна, а Трифонов е единственият, който е нов играч, влиза за пръв път на политическата сцена", добави Лозанов.

Вълков отбеляза, че е време българската журналистика да се събуди.

И добави:

"Надявам се новите партии да преосмислят това абсурдно решение политическата журналистика да бъде пробутана на приземния етаж на бившия партиен дом".