Коалицията на ГЕРБ - СДС (26%), "Демократична България" (18%) и "Има такъв народ" (17%) печелят вота при хората с висше и полувисше образование, показват данните на "Алфа рисърч".

БСП печели повече симпатии при хората със средно и по-ниско образование, "Има такъв народ" има висока подкрепа и при хората със средно образование. ДПС е получило вота на хората с основно и по-ниско образование, коментира Геновева Петрова от "Алфа рисърч" пред БНТ.

"Има такъв народ" печели подкрепата на хората между 18 и 30 години.

ГЕРБ запазва стабилни позиции и средните поколения, но и при най-възрастните има висок дял.

"Демократична България" е предпочитана по-скоро от по-младите и средните поколения от избирателите, отчете още Петрова.

Чии избиратели този път избраха "Има такъв народ", ДБ и коалицията на Манолова?

Партия ГЕРБ е "олекнала" откъм гласове в сравнение с изборите през 2017 г. в поне три посоки - по посока на "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България" - в този ред. Това показва сравнителният анализ на социолозите чии избиратели накъде са се преориентирали за 4 години. 

Така например 19% от гласовете за партията на Слави Трифонов днес са на избиратели, подкрепили Бойко Борисов преди 4 години. Шоуменът е привлякъл и 7% от вота, подаден на предишните избори за БСП, показват данните, но най-много сред избирателите се от "партията на негласуващите". 

"Демократична България" е привлякла 53% от гласоподавателите на Реформаторския блок през 2017 г., който така и така изпадна от 44-тия парламент, след като се поразпадна преди вота 2017 г. и "Да, България" и ДСБ не бяха част от него. 15,5% от вота за коалицията сега обаче се състои от бивши избиратели на ГЕРБ. Други 15,7 на сто от бюлетините сега са дошли от хора, които не са участвали в предишните избори, показва анализът на социолозите. 

"Изправи се! Мутри вън" също привлича гласове от ГЕРБ - 19 на сто от резултата на новия участник в 45-ото народно събрание е привлечен от управляващата досега партия. Формацията на Мая Манолова обаче е взела и немалко гласове от БСП - 19%, 10% са от РБ, а 18 - от негласуващите.