Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първи голям проблем с машинното гласуване - за това сигнализира една от формациите, участваща във вота, след като е установено, че има сериозна грешка при въвеждането на кандидатите за депутати от листата й в софтуера на машините за избирателен район Велико Търново. Сигналът е подаден до Районната избирателна комисия (РИК).

Първите трима от кандидатите на "Демократична България" са въведени на последните места в в листата са вместо това на последно място, научи Клуб Z.

От РИК са поискали спиране на вота с машини в 4-и МИР Велико Търново, но ЦИК тепърва ще заседава по темата, обясни говорителят на централната изборна администрация Димитър Димитров. 

Това означава, че избирателите може да продължат да гласуват с електронна бюлетина, в която има грешка при въвеждането на преференциите, докато от ЦИК не обсъдят казуса и не намерят решение.

"Защо се е случило и как се е случило не можем да кажем, не въвеждаме този софтуер и този запис, трябва да видим каква е вината на "Сиела", те въвеждат тези данни", заяви Димитров (става дума да фирмата, избрана от ЦИК с обществена поръчка да достави машините за гласуване и отговаря за софтуера. Машините обаче бяха сертифицирани от държавните институции)

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов призова вотът с машини във Велико Търново да спре.

"Листата на "Демократична България", как пък точно на "Демократична България", е разбъркана и това опорочава вота", отбеляза той. "Информирал съм и ЦИК, и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", защото това е проблем на националната ни сигурност."

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.