Практически обучения, общи изследователски проекти, организиране на публични лекции - във всичко това ще могат да се включат студенти по започващата стажантска програма  "Академия Антикорупция".

Младежите трябва да са завършили поне втори курс в УНСС по „Право“, „Икономика“, „Администрация и управление“, „Социология“ или „Политически науки“.

Съорганизотари са УНСС, в лицето на ректора проф. Димитър Димитров, председателите на антикорупционната комисия в 44-ото НС Борис Янчев, на КПКОНПИ Сотир Цацаров и омбудсманът (и бивш правосъден министър на ГЕРБ) Диана Ковачева.

Всичко това е плод от подписан през юни Меморандум за сътрудничество по инициативата „Академия Антикорупция“.

"Провеждането на стажантската програма цели запознаване на студентите с дейността и функциите на институциите, осигуряване на възможности за професионално ориентиране, както и придобиване на практически опит, знания и умения, които да допълват обучението в университета. Предвижда се стажът на първата група студенти да започне на 1 ноември 2020 г.", казват от КПКОНПИ.

Ето и оригиналното съобщение на КПКОНПИ:

ЗАПОЧВАТ СТУДЕНТСКИ СТАЖОВЕ ПО ИНИЦИАТИВА „АКАДЕМИЯ АНТИКОРУПЦИЯ“

Днес, 1 октомври 2020 г., председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика при 44-то Народно събрание Борис Ячев, председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров, Омбудсманът на Република България Диана Ковачева и ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров  подписаха споразумение за стартиране на програма за студентски стажове.

Документът е в рамките на подписания на 23.06.2020 г. Меморандум за сътрудничество по инициативата „Академия Антикорупция“, която включва взаимодействие в различни области между парламентарната комисия, КПКОНПИ, Омбудсмана и УНСС – практически обучения, общи изследователски проекти, организиране на публични лекции и др.

Студенти от УНСС по специалностите „Право“, „Икономика“, „Администрация и управление“, „Социология“ и „Политически науки“, завършили поне втори курс, могат да участват в стажантската програма след предварителен подбор в университета. Подборът се извършва въз основа на техния успех, мотивация и резултатите от тест за придобитите знания и умения. Стажът във всяка от администрациите - на парламентарната комисия, на КПКОНПИ и на Омбудсмана - ще бъде в рамките на 10 работни дни, на ротационен принцип, съобразен с Академичния календар на УНСС.

Провеждането на стажантската програма цели запознаване на студентите с дейността и функциите на институциите, осигуряване на възможности за професионално ориентиране, както и придобиване на практически опит, знания и умения, които да допълват обучението в университета. Предвижда се стажът на първата група студенти да започне на 1 ноември 2020 г.