Няколко часа размяна на обиди, обвинения в корупция, некомпетентност и липса на амбиция - както обикновено протече дебатът по Бюджет 2021 на София в Столичния общински съвет. В крайна сметка управляващите от ГЕРБ и ВМРО, както винаги, единодушно подкрепиха проектът на кметицата Йорданка Фандъкова.

Тя за пореден път представи своя бюджет, в голямата си част непроменен от първоначалното й проект, въпреки множество предложения от граждани и опозиция.

Той ще е 1 891 454 501 лв., или с около 160 млн. лв. повече от миналогодишния. Бюджет 2020 бе актуализиран сериозно два пъти заради пандемията и извънредната ситуация в страната. 

"Нямаме основания за оптимизъм заради продължаващата епидемия от COVID-19", подчерта тя.

Тя отново маркира основните приоритети - стратегическата инфраструктура, ремонтите и реконструкциите на улици и булеварди, детските градини и борбата с мръсния въздух. Но обърна и особено внимание на секторите, в които се е наложило увеличение.

"Два са секторите, които се нуждаят от повече средства - градски транспорт, който най-тежко пострада от коронавирус, с над 70% спад. Но заедно с вас не допуснахме намаляване на интервалите на движение, въпреки загубите. Тази тема е отворена и всички работим по нея и се надявам заедно да намерим решението", каза столичният кмет. "На второ място нужда от повече средства се изкат и за отчуждаване. Моето предложение е да ги увеличим допълнително в рамките на годината. Залагането на 10 млн. лв. в момента трябва да почива на реални приходи и изпълнение на бюджета."

Тя подчерта, че 63% от бюджета е осигурен от бюджетните приходи. 511 млн. лв. е капиталовата програма.

Още преди да започне обсъждането по същество възникна спор, тъй като докладът за икономическата рамка за столичния градски транспорт липсваше. От ГЕРБ разясниха, че причината е пандемията и трудността да се предвидят и изчислят приходите и разходите през предстоящата година. Председателят Елен Герджиков подчерта, че е "правилно и логично" този доклад да се гледа заедно с бюджета, но не е реално изискване, а бюджетът трябва да се гласува до края на февруари.

В дебата по същество обаче моментално започна посочването на най-очевидното от опозицията - че бюджетът не се различава особено от миналогодишния.

"Имам чувството, че може би преди 5-6 години, може би преди 10, сте написала всичко, което прочетохте днес, тук-таме го коригирате, и четете същото. Въпросът към вас беше колко още мандата трябва да сте кмет, за да извършите нещата, обещани в първия мандат? Доказвате и тази година, че едни и същи обекти се преповтарят всяка година, те не се осъществяват", отбеляза независимият общински съветник Борис Бонев.

"Приоритети - какви приоритети? Копи-пейст е бюджета на миналогодишния. Има увеличение на държавния трансфер, но нищо особено по отношение на приоритетите. Капиталовата програма всяка година е изпълнявана не повече от 2/3, тази година е уж 25% неизпълнението, всъщност става въпрос за много по-голямо", коментира Методи Лалов от "Демократична България".

"Ремонт на ремонта, контрол на контрола... Бюджет 2021 е копи-пейст на предходния, както казаха някои колеги, заявява някакви приоритети, но те не са финансово обезщетени", смята и Милка Христова от БСП.

Според председателя на групата на левицата Калоян Паргов бюджетът е "срам за общината".

Основната теза на управляващите бе, че за да се изпълняват проектите, трябва да са в бюджета - и че много от процедурите по всеки голям проект отнема години в съдебно и конкурсно време. Георги Георгиев, председател на финансовата комисия, не пропусна и да разкритикува опозицията за техните "лаишки" предложения.

От опозицията подчертаха и липсата на реално обществено обсъждане на проекта за бюджет - тази година то се случи онлайн и бе дори по-формално от обикновено. На практика нищо от предложенията на гражданите не влезе във финалния бюджет.

"Голяма работа, че няколко заседания говорят граждани и опозиция, като вие нищо на опозицията или гражданите не чухте. Няколко милиона е разликата, което на фона на 1,8 милиарда е смешно", отбеляза Борис Бонев.

"Само 300 софиянци са участвали на ощественото обсъждане, това е абсурдно за едно публично проучване дори", припомни Паргов.

Лалов от ДБ изтъкна и че самите общински съветници са получили проектобюджета в последния момент. Това възмути Георгиев:

"Седмица преди изтичането на този срок бе представен бюджета във финалния му вид. Две седмици преди това представен и обект на публично обсъждане. Не знам какво повече може да се направи в тази посока."

Дебатът продължи около два часа и половина в същия дух, с размяна на обвинения и разхвърляна конкретика. В крайна сметка 33 общински съветници гласуваха "за", 26 бяха "против", един се въздържа.