Премиерът Бойко Борисов атакува словесно президента Румен Радев заради датата на изборите в поредно включване във фейсбук.

„Ако имахме държавен глава, който не е кандидат за лидер на една партия и изборите бяха само със седмица по-нататък... рече Борисов. - ... Виждате пика на вълната вече е надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите стигат броя на заразените... щеше да е много по-спокойно. Нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да подготвяме и машинното гласуване, всички мерки, всичките тези решения…"

Припомняме, че първоначално Радев мислеше да насрочи вота на първата възможна по конституция дата - 28 март. Когато реши гласуването да е на 4 април - с аргумент да има още седмица за организация заради пандемичната обстановка, от ГЕРБ го критикуваха, че е забавил изборите и се е отментал в нечия полза от първоначалната заявка за 28 март.

Повод за включването на премиера рано в петък всъщност бе решението на Съвета на ЕС за разпределянето на т.нар. ваксини на солидарността - за пет държави, сред които и България. Това стана по предложение на португалското председателство, както Клуб Z ви информира снощи.

Министър-председателят оповести точната бройка за страната ни - 1 259 728 на „Пфайзер“/„Бионтех“. Те ще бъдат получени в месеците април, май и юни.

Борисов отчете изключителната работа на екипа за преговори“. Той благодари на Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и на португалския премиер Антониу Коща. Също така на „приятелите в Австрия, Себастиан Курц“.

„Новината е радостна за цяла Европа, показва солидарност, че държавите могат да си помагат“, каза Бойко Борисов.

Той честити на генерал Венцислав Мутафчийски раждането на внук - Виктор. Вероятно това е причината шефът на ВМА да не присъства на брифинга на щаба вчера.

„Има малко с Венци, близко е. Така че да му е жив и здрав и той на нас“, завърши Борисов.