Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България ще получи 1 151 000 дози от т.нар. ваксини на солидарността, съобщиха специално за Клуб Z от португалското председателство на ЕС.

Новината бе потвърдена от дипломатически източници в София.

Бройката е договорена днес по време на продължилото цял ден заседание на постоянните представители на страните членки. Споразумението бе предложено от португалското председателство на Съвета на ЕС през уикенда.

Дозите са част от общо 10 милиона ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех”, договорени на Европейския съвет миналата седмица. Те ще бъдат разпределени според броя на населението в страните членки и ще бъдат доставени през второто тримесечие на годината.

От тях 2 854 654 са за пет държави и ще бъдат разпределени също според броя на населението. Тези страни са България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. Те са поръчали най-малко дози и затова са считани за най-нуждаещи се.

„Приветствам споразумението за разпределянето на ваксините на солидарността между страните членки, което прави възможно ваксинирането най-малко на 45 на сто от населението във всяка държава до края на юни“, написа в туитър португалският премиер Антониу Коща.

Общо 19 от останалите страни в ЕС ще си разпределят по същото правило 6,66 милиона дози.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.