Китай отхвърли идеята да въведе санкции срещу военни от Мианма и призова за демократичен преход в азиатската страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Въвеждането на санкции срещу военни „единствено ще влоши ситуацията“, заяви китайският постоянен представител в ООН Чжан Цзюн на извънредно заседание на Съвета за сигурност във връзка със ситуацията в Мианма.

„Ако в Мианма се стигне до продължителни вълнения, това ще бъде катастрофа за страната и за целия регион“, каза още китайският представител.

Държавният департамент на САЩ призова вчера Китай да използва цялото си влияние, за да потърси сметка на хората, отговорни за извършения през февруари в Мианма военен преврат, предаде Ройтерс.

„Това, което хунтата направи в Мианма, противоречи на интересите на САЩ. То противоречи на интересите на нашите партньори и съюзници. То противоречи и на интересите на Пекин“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

В Мианма има безпрецедентен риск от гражданска война, заяви вчера специалната пратеничка на ООН за Мианма Кристине Шранер Бургенер, предаде Франс прес.

Специалната пратеничка призова Съвета за сигурност на ООН да използва всички налични средства, за да предотврати „катастрофа“ и „кървава баня“ в азиатската страна.

„Има опасност да станем свидетели на такова нещо и провал в предотвратяването на нова ескалация на насилието ще струва на света много повече в дългосрочен план, отколкото незабавните действия“, каза тя на заседанието на Съвета за сигурност, посветено на Мианма. „Жестокостта на военните е прекалено голяма и голям брой въоръжени групировки на етническа основа ясно демонстрират противопоставянето си, като по този начин рискът от гражданска война се засилва до безпрецедентно ниво. Назрява кървава баня“, предупреди Кристине Шранер Бургенер.