Многочислени арести за лихварство, бързи кредити и изнудване са реализирани от антимафиотите и спецпрокуратурата, съобщи БНТ.

Акциите са били в Габровско, Хасковско и Пловдивско.

Според източници на държавната телевизия за 24 часа с полицейска мярка са задържани над 70 души, повечето се разпитват като свидетели от разследващи в ГДБОП.

Едва ли са само от една група, но били наблюдавани дълго време, включително със специални разузнавателни средства.

През последните две седмици въпросните заподозрени работили по купуването на над 7000 гласа за предстоящите в неделя избори, допълва БНТ.

Вчера прокуратурата съобщи следното:

„За гарантиране сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите в страната на 30 март 2021 г. са проведени специализирани операции в три области. Действията са извършени във връзка с образувани досъдебни производства за пране на пари и лихварство, по които има събрани данни, че се извършва и престъпна дейност, попадаща в обхвата на чл. 167-169г от НК (купуване на гласове - б.р.).“

Дали става въпрос за едно и също вероятно ще стане ясно по-късно днес.

Оттам допълват още:

„Националното междуведомствено звено, създадено с цел бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес, отчита към 31 март 2021 г. общо 144 сигнала за нарушения на изборния процес. По подадени сигнали компетентните прокуратури са възложили проверки по общо 163 бр. преписки. Образуваните до момента досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са общо 14. Задържани са общо 34 лица по ЗМВР.

С оглед законосъобразното провеждане на изборите, насрочени за 04 април 2021 г., ПРБ, МВР и ДАНС ежедневно анализират постъпващата информация. От направения анализ се извежда изводът, че обвиняеми лица по образувани досъдебни производства за каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други, изграждат престъпни мрежи по предлагане на имотни облаги с цел осигуряването на гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.“