Испания реши да разреши поставянето на ваксината на „АстраЗенека“ на лица на възраст над 65 години, чиято работа се смята за жизненоважна, за да защити малката група от хора, които все още не са се пенсионирали, предаде Ройтерс, като цитира изявление на здравното министерство.

Множество други европейски страни стигнаха още по-далече и отмениха изцяло възрастовото ограничение или по подобие на Германия вече поставят ваксината на „АстраЗенека“ предимно на по-възрастните.

Възрастовата граница беше наложена, защото ранните клинични изпитания включваха много малко лица на 65 и повече години, припомня Ройтерс. Досега Испания поставяше ваксината на „АстраЗенека“ само на лица между 18 и 65 години, като наблягаше на тези, чиято професия се смята за жизненоважна - като полицаи, пожарникари и учители. Но това означаваше, че малка група от тях не е обхваната от кампанията за ваксинация, подчерта министерството, разяснявайки ефекта на обявеното късно снощи решение.

Испания ваксинира първо живеещите в старчески домове и грижещите се за тях, както и работещите на първа линия лекари. Сега страната поставя ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ на лицата на възраст над 80, като следващите на опашката са тези между 70 и 80 години.

Страната е поставила 7,7 милиона дози, като 2,64 милиона души са изцяло защитени. Целта ѝ е да ваксинира 70 на сто от 47-милионното си население до края на лятото.