Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германия ще използва ваксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“ само при хора на възраст над 60 години на фона на опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с препарата, предаде Асошиейтед прес, информира БТА.

Федералният здравен министър Йенс Шпан и здравните министри на 16-те провинции постигнаха единодушно съгласие да предлагат ваксината само на хора на и над 60-годишна възраст, освен ако те не са от високорискови групи, застрашени от по-тежко протичане на COVID-19. Тази стъпка бе направена след препоръки на Постоянната комисия по ваксинациите към института „Роберт Кох“ (STIKO) и след като германският здравен регулатор разпространи нови данни, показващи ръст на регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци в мозъка при някои от имунизираните с ваксината. Тези странични ефекти се наблюдават особено при по-млади жени, отбеляза ДПА.

Новината е още един удар по ваксината на „АстраЗенека“, която играе ключова роля в имунизационната кампания в Европа и заема централно място в глобалната стратегия за осигуряване на ваксини за по-бедните държави.

Шпан каза, че това от една страна, е спънка, но от друга, означава, че повече хора над 60 години могат да се ваксинират по-бързо. „В този смиъл мога просто да призова всички хора над 60 години да се възползват от тази ваксинационна оферта“, каза Шпан.

Канцлерката Ангела Меркел защити новите възрастови ограничения и каза, че те помагат за укрепването на доверието във ваксините срещу коронавируса. „Доверието идва със знанието, че всяко подозрение, всеки отделен случай ще бъде разгледан“, каза тя в Берлин след консултации с премиерите на 16-те провинции. Меркел добави, че откритостта и прозрачността са най-добрият начин за справяне с такава ситуация.

По-рано институтът „Паул Ерлих“, медицински регулаторен орган, съобщи, че са установени 31 случая на церебрални тромбози, които се подозира, че са станали след инжектиране на ваксината на „АстраЗенека“. Девет от тези случаи са били с летален край. Всички, с изключение на два, са установени при жени на възраст между 20 и 63 години.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.