Тимът на Люксембург се бе запътил към нов впечатляващ резултат в световните квалификации, но Португалия все пак не допусна изненада. Мачовете в четири групи на световните квалификации в Зона Европа предложиха нови интересни развръзки.

Сърбия отново се измъкна в края на двубоя, а Русия записа първа загуба. В сметките на турците пък едва ли е влизало равенство срещу Латвия у дома. Някои фаворити записаха разгромни победи, други се помъчиха.

Група А

Кристиано Роналдо и компания се оказаха губещи в резултата на терена на Люксембург, след като Жерсон Родригес се разписа в 31-ата минута. Той е роден в Португалия, носи екипа на "Динамо" (Киев), а онзи ден реализира победен гол във вратата на Ейре в Дъблин.

Все пак в добавеното време на първото полувреме Диого Жота изравни. В 51-ата Роналдо обърна развоя, а в 80-ата Жоао Палиня фиксира крайното 3:1. Кристиано пропусна да вкара още веднъж в края на срещата.

Александър Митрович не спира да бележи да Сърбия в квалификациите и спаси тима си в Азербайджан. Той откри резултата, домакините изравниха, а в 81-ата бе точен още веднъж за 2:1.

Португалия и Сърбия са лидери с по 7 т. и, както се очакваше, ще водят битка за първото място, което осигурява директна квота за Мондиал 2022.

Група Е

Белгия не прояви милост срещу Беларус - 8:0. Сред голмайсторите не са Ромелу Лукаку и Кевин де Бройне, които получиха почивка.

Уелс пък напомни за себе си, като победи Чехия с 1:0 в Кардиф. Голът отбеляза Даниел Джеймс в 82-ата.

Белгия води със 7 т., Чехия има 4, а Уелс - 3.

Група G

Нидерландия имаше трудности да вкара гол на Гибралтар до 42-ата минута, а след това за 47 мин. заби още шест, така спечели със 7:0 като гост, а седмината голмайстори са различни.

Норвегия пък взе важна битка на терена на Черна гора - 1:0 с гол на Сьорлот в 35-ата.

Тимовете от "ниската земя" и Скандинавия са се зарадвали на резултата в двубоя Турция - Латвия (3:3). Едва ли някой е очаквал, че южните ни съседи ще се препънат точно срещу този отбор, след като по убедителен начин биха точно Нидерландия и Норвегия в предишните двубои.

Турците водеха с 2:0 и 3:1 пред погледа на президента си Реджеп Тайип Ердоган, който беше на стадион "Ататюрк" в Истанбул. Допуснаха обаче изравняване до 3:3 с голове след центрирания в 58-ата и 80-ата - доста идентични.

Ситуацията в най-заплетената група след 3 мача изглежда така: Турция - 7 т., Нидерландия, Черна гора и Норвегия - по 6 т.

Група Н

Тази група също се развива много интересно.

Хърватия победи Малта с 3:0, но отново не убеди в класата си - първият гол бе реализиран от Иван Перишич чак в 62-ата.

Кипър измъкна 1:0 от Словения у дома.

Донякъде неочакван е резултатът в двубоя Словакия - Русия - 2:1. Милан Шкриняр осигури аванс на домакините в 38-ата. В 72-ата Марио Фернандес изравни, но почти от центъра словаците отново намериха път към руската врата - чрез Роберт Мак.

Хърватия и Русия са лидери с по 6 т., Словакия събра 5, а Кипър - 4.

Тази вечер

България завършва пролетния етап с гостуване на Северна Ирландия от 21:45 часа. Стана ясно, че и вратарят Пламен Илиев е контузен - това се е случило на тренировката снощи. Така Иван Караджов или младокът Даниел Наумов може да сложат ръкавиците.

Селекцията ни замина за Белфаст без Страхил Попов и Сисиньо. Ясен Петров заяви на виртуална пресконференция, че шанс ще получат футболисти, които досега не са играли.

Другият двубой в групата ни е Литва - Италия.

Откроява се сблъсъкът Англия - Полша, пряк спор за първото място в гр. I. Поляците са без контузения си лидер и голмайстор Роберт Левандовски, който получи травма и най-вероятно ще пропусне и четвъртфиналите на Шампионската лига, в които неговият "Байерн" играе с ПСЖ.

Гостите са лишени и от заболели от коронавируса играчи, така визитата им в Лондон се очертава да е трудна.