Както се очакваше Сърбия и Португалия направиха шоу в Белград в мач от група А на световните квалификации за Мондиал 2022. Двубоят завърши 2:2 и имаше много дискусионен и скандален край.

Същевременно съботните двубои предложиха някои изненадващи резултати, поднесени от "малки" отбори. А може би вече не бива да ги броим за изненадващи.

Вижте най-интересното от срещите в четири групи.

Група А

На първо място - Люксембург записа още една голяма победа и показа, че върви нагоре. Селекцията на Великото херцогство победи Ейре с 1:0 като гост с гол Родригес в 85-ата минута и има три точки в групата, докато ирландците са с нула.

На стадион "Райко Митич" в Белград домакините и европейските шампиони от 2016 г. размениха по едно полувреме. Диого Жота реализира голове-близнаци в 11-ата и 36-ата минута, но Александър Митрович отговори още в 46-ата, а Филип Костич в 60-ата изравни.

В добавеното време Кристиано Роналдо получи дълъг диагонален пас и търкулна топката под вратаря на сърбите. Притичал защитник изчисти кълбото, влизащо в мрежата. Гостите вдигнаха ръце. Играта продължи без гол, а секунди по-късно съдията даде последния си сигнал.

Ядосан, Роналдо хвърли капитанската лента малко преди да влезе в тунела на "Мала Маракана". А малко по-късно написа статус в социалните мрежи, в който изрязява огорчение, че цялата му страна била ощетена.

Видеоповторенията показват, че топката е преминала голлинията - може би с около педя. Ако имаше технология там, нямаше да има спорове сега и резултатът щеше да е 3:2 за Португалия. Двата тима са първи и втори с по четири точки.

Група Е

Чехия успя да вземе точка от Белгия - 1:1, което е престижен резултат. Лукаш Провод откри в 50-ата, но гостите бързо изравниха чрез Ромелу Лукаку в 60-ата. Подобно на горната група, тук фаворитите също имат по 4 т.

Беларус пък спечели с 4:2 срещу Естония. 

Група G

Нов впечатляващ резултат от страна на Турция - 3:0 срещу Норвегия в Осло. Преди дни южните ни съседи биха и Нидерландия. Туфан и Союнджу дадоха аванс на "полумесеците" още до 28-ата, а с втория си гол Туфан довърши скандинавците в 59-ата.

Нидерландия надви Латвия - 2:0, а Черна гора разби Гибралтар - 4:1.

Турция и Черна гора водят в класирането с по 6 т., а Нидерландия и Норвегия имат по 3. Тук се очертава ожесточена битка за първите две места.

Група Н

Русия не допусна грешка срещу Словения - 2:1, а Хърватия постигна пъва победа - 1:0 с Кипър.

Малта изправи до стената Словакия като гост - 2:2, като поведе с два гола, вкарани набързо в 16-ата и 20-ата. Словаците също набързо изравниха веднага след почивката, но не съумяха да стигнат до пълен обрат.

Русия е начело с 6 т.

Тази вечер

България приема Италия от 21:45 часа и ще опита да поизмие лошото впечатление от мача с Швейцария. "Скуадра адзура" никога не е побеждавала в София в официален двубой, но ще е цяло чудо, ако това не се случи и сега.

На пресконференцията си Роберто Манчини заяви, че е наясно с тази статистика, но идва в София само за трите точки.

Той остави в родината си трима титуляри - Джорджо Киелини, Доменико Берарди и Франческо Капуто. Промени ще има и в нашия състав. Очаква се като титуляри да излязат играещите в Серия А Валентин Антов и Андрей Гълъбинов, а в средата на терена от първата минута може би ще започне Ивайло Чочев.

Другият мач от нашата група е Швейцария - Латвия.

Англия гостува на Албания в Тирана, а Румъния приема Германия.