Над 60 на сто от населението на Сирия няма достатъчно храна.

Това заяви в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел Матю Нимс – зам. помощник администратор в Бюрото за хуманитарна помощ към Американската агенция за международно развитие (USAID). Той се позова на данни на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН.

Мрачната картина в Сирия бе допълнена от Ричард Олбрайт – временен главен зам. помощник секретар в Бюрото за населението, бежанците и миграцията към Държавния департамент. Дипломатът изтъкна, че средната продължителност на живота в страната в момента е с 13 години по-ниска, отколкото през 2011 г., когато там избухна кървавият конфликт.

Двамата американски представители участваха в Петата брюкселска конференция „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“. Тя бе председателствана от ЕС и ООН. В нея участваха над 80 държави, международни организации, както и агенции на ЕС и ООН.

Мобилизирани бяха помощи в размер на 5,3 милиарда евро за 2021 г. Най-големият дял от тях – 3,7 млн., са от ЕС. САЩ обещаха над 596 милиона долара.

Парите са както за Сирия, така и за съседните страни, където са настанени общо 5,6 милиона бежанци. Най-много от тях – близо 4 милиона, са в Турция.

От началото на кризата през 2011 г досега ЕС и страните членки са предоставили помощ от почти 25 милиарда евро.

Същевременно Ричард Олбрайт предупреди, че САЩ няма да предоставят нито стотинка за възстановяването на Сирия, докато там няма политически напредък.

„Няма военно решение, което да донесе мир, сигурност и стабилност в Сирия и региона“, категоричен бе дипломатът.

Особено тревожна е ситуацията с недохранването на населението, изтъкна Матю Нимс. Това е най-високото ниво в тази сфера, регистрирано някога в арабската република. Ситуацията постоянно се влошава. Особено застрашени са тези, които разчитат на помощи, за да оцелеян.

Затова САЩ ще настояват Съветът за сигурност да удължи сегашния достъп на ООН до района, както и да възстанови граничните пунктове, контролирани от международната организация.

„Сирийците трябва да решат бъдещето на Сирия. То не принадлежи на нито една от фракциите и на нито една от външните сили. Сирийците сами ще оформят водените от тях преговори под контрола на ООН“, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.