"Никъде няма да ходиш! Мобилизирам моите хора!"

Това са думите, с които Касим Солеймани - убитият миналата година генерал на иранските сили Ал Кудс, спасява управлението на Башар Ал Асад и на практика продължава войната в Сирия. За да стигнем до днес - месец март на 2021 г., в която светът отбелязва 10 години от началото на гражданската война в страната. 

За това говорим в поредния епизод на Z-Каст. Наш гост е външнополитическият анализатор и експерт по темите на Близкия изток Владимир Чуков. С него, неговата експертиза и с помощта на спомените опитахме да се върнем малко назад. Опитахме да си обясним как започна всичко, защо точно в Сирия се разрази бруталната война, а не в някоя друга държава след Арабската пролет, опитахме се да си обясним действията на сирийския диктатор, както и да погледнем напред в бъдещето - ще видим ли някога Башар Асад в международния наказателен съд в Хага?

В епизода може да чуете още: как светска Сирия се управляваше по времето на бащата Асад - Хафез, как България бе една от най-влиятелните страни в Дамаск по времето на предишния режим и защо днес трудно можем да кажем, че сирийската нация може да бъде отново обединена? Съществува ли тя като такава въобще? 

Как се появи Ислямска държава, колко огромно значение има конфесионалното разделение в страната и наистина ли революцията бе чисто политическа? 

Отговорите на тези въпроси не са еднозначни, но са важни. Защото войната отне живота на близо половин милион души, милиони са разселените, милиони са бежанците, стотици хиляди са изчезналите. Всесилната местна държавна сигурност е все така брутална. 

И накрая - кой управлява днес Сирия? Русия, която е най-близкият съюзник на диктатора или Иран - който като че взе най-много от живата разкъсана плът на някогашната велика държава? 

"Всичко зависи от Путин", заключи Владимир Чуков и изглежда, че отново е прав. 

Ето го и новият 25-ти епизод на Z-Каст:

 

Можете да слушате Z-Каст в Spotify, Google Podcasts, TuneIn, Apple Podcasts.