Президентът на Туркменистан, една от най-авторитарните и затворени страни в света, получи кресло на сенатор в новия състав на горната парламентарна камара - знак, че може би се готви смяна на държавния лидер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според държавното издание „Неутрален Туркменистан“ президентът Гурбангули Бердимухамедов е избран заедно с още 47 кандидати на първите избори за горна камара, които се състояха в неделя. Всички са посочени от местни съвети, включващи длъжностни лица, свързани с държавата, а вотът продължи само два часа. Не бе представена нито една опозиционна формация, отбелязва АФП.

Според официалната информация, цитирана в държавните медии, Бердимухамедов е получил 100 процента от гласовете. Кандидатурата му не бе оповестена публично, но вечерта преди вота броят на кандидатите изведнъж скочи от 111 на 112.

Пълният контрол върху горната камара е важен за семейство Бердимухамедови, тъй като нейният председател ще е втората по значение фигура в държавата след конституционните промени от 2020 г. Бердимухамедов трябва да назначи още 8 сенатори и да избере председател на горната камара. Така новият двукамарен парламент на Туркменистан ще включва 56 сенатори и 125 депутати.

Тридесет и деветгодишният син на Бердимухамедов - Сердар, получи скоро редица постове, което бе сметнато за подготовка да стане приемник на баща си. През февруари той зае поста вицепремиер и бе включен във влиятелния Съвет за сигурност, след като бе работил на различни дипломатически длъжности.

Темата за приемник на Бердимухамедов, който управлява от 2006 г., се повдига на фона на икономически трудности в Туркменистан поради спада в цените на въглеводородните горива, от които зависи държавният бюджет.