Туркменистан има тайно оръжие срещу пандемията от новия коронавирус: димът от растение с предполагаеми целебни свойства, възхвалявани от авторитарния президент на тази централноазиатска страна, която твърди, че се е опазила от COVID-19.

Освен че мери температурата на учениците си, учителката Аина Гараева от столицата Ашхабад редовно опушва класната си стая със зърнеш, известен и като хармал и дива рута* и високо ценен от своенравния туркменистански управник Гурбангули Бердимухамедов, пише днес Франс прес в репортаж от бившата съветска република в Централна Азия.

"Ние само изпълняваме нарежданията, които са ни дадени от правителството", обясни 42-годишната жена.

Това растение се използва от незапомнени времена в Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия като лек срещу различни болести и против уроки.

Известно в Туркменистан като "юзерлик", което значи "лек за сто болести", това растение с особено силна миризма се радва на растяща популярност в периода на пандемията, въпреки че Ашхабад се хвали, че е една от малкото държави в света - заедно със Северна Корея, които са избегнали вируса.

Гурбангули Бердимухамедов. Снимка Архив

Още през март туркменистанският президент е наредил системно кадене със зърнеш, хвалейки способността му да убива бактерии и вируси.

След издаването на този указ цената на връзка от това растение е скочила петкратно и вече се продава за пет маната, или 1,17 евро.

В съседен Узбекистан известният лекар Бахром Алматов пък предупреди в местни медии, че тази билка няма "никакво пряко въздействие" върху вирусите въпреки лечебните й свойства.

Маски срещу "праха"

Туркменистанският президент не е единственият управник, който хвали някакво предполагаемо чудотворно лекарство срещу COVID-19 без научно основание: в Мадагаскар и в Африка мнозина се насочват към артемизията - зелена папрат, която има далечна прилика с канабиса.

Запитана за зърнеша, Световната здравна организация (СЗО) не пожела да коментира предполагаемите му полезни свойства, но подчерта, че традиционната медицина "има дълга история в много страни и често е важен ресурс за здравето".

Все пак санитарните власти препоръчват за опазване от коронавируса преди всичко да се носят маски, да се спазва дистанция и да се поддържа лична хигиена като редовно миене на ръце.

В Туркменистан беше необходимо посещение на делегация на СЗО през юли, за да бъдат наложени такива обществени ограничения и мерки, но страната в нито един момент не е признала и за един случай на заразяване с новия коронавирус, дори след като посланикът на Великобритания в Ашхабад обяви миналата седмица, че е заразен с COVID-19.

От лятото са затворени всички магазини без тези за хранителни стоки, както и ресторантите, а движението на влаковете и автобусите е ограничено.

Населението е приканено да носи маски, официално за предпазване от "прах и патогени".

СЗО не влезе в конфронтация с централноазиатската страна. През лятото тя изрази безпокойство от покачване на случаите на пневмония в Туркменистан и увери, че получила разрешение да организира вземане на проби на място и да им направи лабораторен анализ.

Организацията обаче призна пред АФП, че изпълнението на тази инициатива се е оказало невъзможно.

Инструкциите на туркменистанския президент за зърнеша (хармала) са част от инициативите му за прославяне на флората и фауната на бившата съветска република.

Откакто е дошъл на власт през 2006 г. след смъртта на предшественика си, Бердимухамедов непрестанно хвали чрез книги, статуи и сценични постановки красотата на туркменистанските коне или на местните овчарски кучета.

Рекламирането му на зърнеша доведе до разработване на редица производни продукти в една държавна икономика, опустошена от шест години спад на цените на изкопаемите горива, които са основният източник на приходи на страната.

През декември държавна фирма представи на професионална изложба сушен зърнеш във формата на пури, всяка от които гори по 45 минути и в пакет от шест струва 10 маната.

"Би трябвало местните хора да могат да си ги позволят", увери представител на фирмата, който не пожела да съобщи името си. 

__________________________________
*У нас наричан зърнеш, диво седефче

БТА