Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че от 1 април започва разхлабване на ограниченията, които бяха в сила десет дни. Аргументът му, че днес имало спад на хоспитализираните пациенти, което здравните власти са разтълкували като положителна тенденция. Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заболеваемостта е стигнала до плато. Същевременно в понеделник директорите на големите болници отчетоха, че се налага да превръщат нови и нови клиники в COVID отделения. Починалите днес са 203-ма, което здравният министър обясни с натрупвания от предишни дни. 

Здравните власти често повтарят, че 14-дневният период е най-добър за отчитането на тенденциите в развитието на епидемията. Днес направиха изключение и обявиха за тенденция моментната ситуация. Ето как изглеждат тенденциите, очертани на 14-дневна база, в систематизирането на данните от Националния център по заразни и паразитни болести.

Картата на страната за заболеваемостта на 14-дневна база е червена, като в някои области броят на заразените на 100 хил. надхвърля с 10 пъти границата от 120 на 100 хил. души.

На първа позиция с най-висока заболеваемост е София-град - 1028 души на 100 хил. Следват Силистра - 1002, Бургас - 986, Перник - 857, Враца - 848, София-област - 844, Варна - 837, 

Само 7 области са под или на границата на заболеваемост от 500 на 100 хил. души.

 
Сравнението с разпространението на епидемията по месеци показва, че днешната заболеваемост е преминала най-високите нива от ноември-декември от втората вълна.