В сряда в България беше регистиран най-висок брой нови случаи на коронавирусна инфекция за денонощие от началото на пандемията - 4851 заразени. На картата на Европа България е оцветена в черно - тя е сред няколкото страни на стария континент с най-висока заболеваемост. В един цвят - червен е картата на страната, като заболеваемостта в някои области отдавна надвиши с пъти границата от 120 заразени на 100 хил. души.

Как изглежда картината в страната, в която властите начело с премиера Бойко Борисов обичат да повтарят как с либерални мерки се постигат по-добри резултати, отколкото в други страни, в които има много по-сериозни ограничение. Въпреки твърденията за "уникалността на българския модел" за справяне с коронавируса, от понеделник заради бързо влошаващата се ситуация със заболеваемост, хоспитализирани пациенти, болни в интензивни структури, смъртност бяха въведини множество забрани. Ефектът от тези мерки може да се проследи обаче едва след няколко седмици.

Каква е ситуацията сега - в графики?

Заболеваемост

Третата вълна завладява Европа, а България изглежда сред най-засегнатите страни. Данните са от OurWorldinData. Те отчитат новите потвърдени случаи на заразени на милион от населението на 7-дневна база.

Източник www.ourworldindata

Картата на страната е в един цвят червен - т.е. няма област, в която броят на заразените да е под 120 на 100 хил. души. Това сочат данните, обобщени от Националния център по заразни и паразитни болести на база 14-дневна заболеваемост на 100 хил. души към 21 март. Към 24 март расте броят на областите, които преминават бариерата от 800 на 100 хил. души. Тревожната ситуацията в Бургас наложи въвеждането на допълнителни мерки, в столицата се увеличават от 339 на 482 интензивните легла със заповед на директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. бТВ съобщи, че към момента заетите интензивни легла са 264.

Сред най-силно засегнатите се присъедини и Силистра.

Според данни, съобщени на 24 март следобед от здравния министър, в страната са заети 74 на сто от леглата за неинтензивни пациенти и 63 на сто от леглата в интензивните структури.

Източник Национален център по заразни и паразитни болести на база данните от Единния информационен портал.

Смъртност

При обсъждането на успеха на даден подход към пандемията всъщност смъртността остава основен критерий. Къде е България?

Публикувани данни вчера, систематизирани от университета "Джонс Хопкинс" показват, че в момента сред 20-те най-засегнати в света страни България е втора по смъртност - като починали на 100 души заразени. В нашата страна и актуалните данни, и статистиката от началото на пандемията показва, че на 100 души с потвърдена коронавирусна инфекция умират четирима.  Това отрежда незавидно първо място в Европа. Другият показател - смъртност на 100 хил. души от населението - също очертава неблагоприятна тенденция. Още миналата седмица в четвъртък на 14-дневна база беше отчетено, че сред страните в ЕС и Европейското икономическо пространство страната е на четвърта позиция по този обезпокояващ показател. Обновените данни ще покажат дали няма да има движение и на по-незавидни предни позиции.

Графиката на Националния център по заразни и паразитни болести представя как се движи кривата на смъртността - и на 100 души заразени, и на 100 хил. от населението, от началото на епидемията. Пикът от втората вълна не е стигнат, като очакванията са сегашните мерки да го предотварят.

Източник Национален център по заразни и паразитни болести
Източник университета "Джонс Хопкинс"
Източник университета "Джонс Хопкинс"

Какво се случва с общата смъртност в страната, отразено в данните на НСИ на седмична база? Расте.

През осмата седмица на 2021 г. смъртните случаи са били около 300 повече в сравнение със същия период на м. г. , през деветата са вече - с 500 нагоре. През десетата - са с близо 900 повече. М. г. по това време вече в условията на извънредно положение след 13 март, но с минимално отчен брой на случаите на коронавирус, починалите са 2049. През тази година през десетата седмица са загубили живота си 2936 души. През втората половина на ноември и първата седмица на декември ръстът спрямо предната година беше с два пъти.

Източник НСИ

 

Източник НСИ

Ваксинация

В темповете на ваксинация и мястото на България в Европейския съюз няма изненада - то все така остава последно. Данните са от OurWorldinData на база сложените дози ваксини на 100 души от населението.  Към момента в страната са сложени 388 805 дози. Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че до края на март ще са 500 хил. Напълно имунизираните обаче са доста по-скромно число - 78 390 към 24 март, сочат данните на Единния информацонен портал. От началото на ваксинационната кампания са минали три месеца (тя стартира на 27 декември), т. е. през този период средно са поставяни малко над 4300 дози дневно.

Според по-ранни уверения на Ангелов към края на лятото населението би трябвало да има колектиктивен имунитет чрез ваксинация, т. е. да са имунизирани около 70 на сто.

Данните са от ваксинацията в ЕС. Великобритания е само за сравнение.