Родилката от Бургас, която беше поставена в медикаментозна кома заради COVID-19, е починала, съобщи Нова тв.

Преди дни лекарите в областния град успяха да изродят успешно близнаците ѝ 

След спешното секцио бебетата бяха настанени в Отделението по неонатология с отрицателен резултат от PCR тест.  

Битката с вируса загубиха преди това и бащата на децата. 

„Децата са родени в 32 гестационна седмица с тегло 2 кг и 1,600 кг. Непосредствено след раждането, заради тяхната незрялост, развиха неонатален дистрес симптом. В момента децата са на спонтанно дишане”, обясни преди дни д-р Мирослава Колева от Неонатологичното отделение в УМБАЛ-Бургас.

На 6 март 31-годишната жена от Карнобат беше била приета в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас в стабилно състояние. Тя обаче имала придружаващи заболявания и се влошила. Въпреки усилията на медиците, жената почина.

В тежко състояние в Белодробната болница беше настанен и съпругът на родилката. Той също рязко се влоши, беше транспортиран по спешност в реанимацията на бившата областна болница, но и той загуби битката с коронавируса.

Област Бургас в момента е на първо място по заболеваемост в страната с 676 души на 100 хил. души на 14-дневна база.

Настанените в болници продължават да се увеличават. Към момента заетостта на леглата за лечение на COVID- 19 е 90%. Затова в онкодиспансера в Бургас се налага да разкрият две COVID отделения, съобщи БНТ.

Областният щаб предлага допълнително затягане на мерките от 20 март. Това включва затваряне на молове, фитнеси, ресторанти и детски градини. Решението ще бъде окончателно взето в петък.

Проверяват случай на починал след ваксинация мъж от Благоевград

Проверява се случай на починал след ваксинация 47-годишен мъж от Благоевград, каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов.

Мъжът е ваксиниран с ваксината на "АстраЗенека" в кабинета на здравната инспекция в Благоевград на 11 март, ден преди ваксинирането с препарата да бъде спряно. Преди поставянето на ваксината той не е съобщил за придружаващи заболявания.

Смъртта му е констатирана вчера около 22,30 часа от екип на Център за спешна медицинска помощ в Благоевград. За случая са уведомени Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. Причината за смъртта ще стане ясна при аутопсия, която може да се направи след разрешение на близките, посочи д-р Калоянов.

Той допълни, че едва тогава могат да се търсят причините и да се правят констатации.