Гимнастичките ни завършиха с общо девет медала, от които шест титли на Световната купа по художествена гимнастика в зала „Арена Армеец“. Това е най-доброто представяне на националките ни в историята на надпреварата.

Ансамбълът взе общо три златни медала, като продължи да доминира и днес, а толкова прибави и Боряна Калейн, която ще запомни София 2021.

Вчера Калейн грабна сребърен медал в многобоя, като остана на едва 0,200 точки от победителката Линой Ашрам от Израел. В неделя българката бе почти безупречна, като заслужи три титли и едно трето място.

20-годишната гимнастичка (долу) стартира със злато на обръч, където след отлично представяне записа резултат 26,150. Зад нея на почетната стълбичка се наредиха Анастасия Солос (Беларус) и Ашрам с по 26,100, но Солос се окичи със среброто заради по-добра оценка за изпълнение.

Последва бронзово отличие на топка - победата бе за изключителната Ашрам, а със среброто отиде за Алина Харнаско.

Калейн обаче не спря дотук - силните изяви й донесоха още два златни медала - на бухалки и лента. Тя постигна резултат от 26,100, оставяйки зад себе си младата надежда на Италия София Рафаели и другата ни представителка Катрин Тасева, получила оценка от 24,500.

Във финала на лента Калейн се справи с конкуренцията на Салос и Рафаели, след като й бяха присъдени 22,150 точки.

Катрин Тасева

 

Ансамбълът потегли с титла в многобоя в събота. В неделя състезателките на Весела Димитрова - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, се окичиха със златни отличия на пет топки и на три обръча и два чифта бухалки.

На пет топки България взе връх над Япония и Русия, а на три обръча и четири бухалки - подгласнички останаха момичетата от Япония и Азербайджан.

След композицията с топки се стигна до интересна ситуация. Тимът ни получи много ниска оценка, неотговаряща на представянетто - 28,200. Оказа се, че това се дължи на технически проблем. След забавяне се оказа, че оценката е 39,800.

На другия уред съдийките определиха 39,750 на нашите.