Националният ни ансамбъл по художествена гимнастика спечели златния медал в многобоя на Световната купа в София. Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха 40,200 точки, продължиха отличното си представяне от вчера и затвърдиха първото място.

В петък те получиха рекордните в историята 44,150 т. в съчетанието с пет топки. Днес композицията в столичната зала "Арена Армеец" бе с три обръча и два чифта бухалки.

На второ място остана ансамбълът на Азербайджан, а на трето - на Япония. В неделя отборът на треньорката Весела Димитрова ще спори за отличия в два финала на отделните уреди. А главен треньор на азерките е Марияна Василева.

Боряна Калейн грабна второто място в многобоя в индивидуалната надпревара. След изиграването на четири съчетания златният медал отиде за Линой Ашрам (Израел), като тя изпревари българката само с 0,200 т.

Калейн (на снимката долу) получи оценки от 25,100 на обръч, 26,250 на топка, 25,450 на бухалки и 21,450 на лента, с което събра 98,250 т., докато на Ашрам бяха присъдени общо 98,450.

На трета позиция се нареди Алина Харнаско от Беларус с 96,150 точки.

Другата ни представителка в състезанието Катрин Тасева завърши на пето място с 92,500. Калейн намери място и в четирите финала на индивидуалните уреди в неделя, а Тасева ще участва на бухалки и топка.

На Световната купа в София от елита липсва единствено Русия. Участват 11 ансамбъла и индивидуални състезателки от над 60 страни. Рускините се отказаха в последния момент.