Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Десетки хиляди излязоха днес на протест срещу военния преврат в три големи града на  Мианма въпреки предупреждението на хунтата, че ще употреби смъртоносна сила срещу демонстрантите, предават световните медии.

Магазините и пазарите в Янгон, Мандалай и столицата Найпидо са затворени в знак на протест, който е напът да прерасне в обща стачка, целяща да блокира страната.

"Демонстрантите подбуждат хората, особено подрастващите и младите да тръгнат по пътя на конфронтацията, където те ще загинат", се казва в комюнике na хунтата, излъчено по държавната телевизия в неделя.

Текстът предупреждаваше демонстрантите да не се поддават на изкушението да подбуждат населението “към бунт и анархия”.

Специалният докладчик на ООН за правата на човека в Мианма Том Андрюс изрази дълбоко безпокойство от заплахата, предаде АФП.

"Съобщение за хунтата: обратно на 1988 г. (когато военните потушиха въстание срещу тогавашния им режим), действията на силите за сигурност се записват и ще трябва да отговаряте”, написа той в Туитър.

Убитите при сблъсъците с полицията, която използва гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия, вече са четирима, предават световните агенции. В събота полицията уби двама души в Мандалай и един в Янгон. В петък почина млада жена, тежко ранена от полицейски куршум.

Според Асоциацията за помощ на политическите затворници 640 души са били арестувани от пуча на 1 февруари насам. Най-много сред задържаните са служители в железниците и банките, които са спрели работа в знак на солидарност с протестиращите.

За осми пореден ден в неделя генералите отрязаха достъпа до интернет според организацията, наблюдаваща киберсигурността и управлението на световната мрежа NetBlocks със седалище във Великобритания. Интернет връзките днес са в общи линии възстановени, но отново - след тричасово прекъсване, предаде АФП.

Протестите не спират вече трета седмица въпреки репресиите и заплахите на властите. 

Военните държат на необявено място ръководителката на правителството Аун Сан Су Чжи, чиято Национална лига за демокрация спечели изборите миналия ноември. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.