Страните от ЕС трябва сами да намерят решение как да се разпределят десетте милиона допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер“.

Това заяви днес говорител на Европейската комисия Стефан де Кеерсмаакер.

Европейският съвет реши вчера въпросът да бъде обсъден от посланиците на държавите членки. Говорителят не посочи срок, в който се очаква това решение.

ЕК е във връзка с властите в Индия заради решението им временно да прекратят износа на произвежданите там ваксини, каза още Де Кеерсмаакер. Той допълни, че предстои всеки момент Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да разреши използването на ваксините на „АстраЗенека“, произведени в завод в Нидерландия, който досега не бе одобрен. 29 милиона дози от този завод бяха открити наскоро в склад край Рим. Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен те са изготвени със съставки, внесени от Китай и Южна Корея.

Държавите от ЕС имат отговорността да уговорят с производителите на ваксини какви количества по европейските квоти желаят да получат, кога и къде, допълни говорителят. От днес са в сила допълнителните ограничения за износ на ваксини от ЕС. Те ще действат за 6 месеца и могат да бъдат удължени с допълнително решение на страните.

Производителите пък трябва да подават исканията за износ до държавата, където са произведени съставките или готовите ваксини. Решенията се взимат съвместно от държавите и Комисията.