Като за последно на проведено днес извънредно заседание на правителството пак бяха раздадени милиони левове. По-точно - близо 100 млн. лв.

Това става ясно от поредица прессъобщения от Министерския съвет, част от които слова на премиера Бойко Борисов колко много милиарди е получил бизнесът от държавата за справяне с последствията от COVID кризата и колко добре стои България на европейската икономическа карта.

Така на днешното заседание бяха одобрени допълнителни 96 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването.

От общата сума 46 млн. лв. са предназначени за закупуването на ремдесивир, така че да бъде осигурено лечението с този медикамент на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до септември включително. Това е поредната партида, която закупуваме. Анонс за това направи здравният министър Костадин Ангелов преди дни.

Останалите 50 млн. лв. са трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Със средствата се осигуряват допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за април за работещите на първа линия в борбата с COVID-19, пряко заети с лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и за заплащане на поставянето на ваксини.

Налични са и още 10 млн. лева, които са остатък от предишни периоди и те също ще бъдат насочени към работещите на първа линия. 

В прессъобщението е цитиран и Борисов да обобщава: общо с отпуснатите днес средства от началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози ремдесивир. А средствата, осигурени за медиците и немедицинския персонал на първа линия, възлизат на 370 млн. лева.

Дава се заявка още, че през април България ще получи три пъти повече ваксини срещу COVID-19.

От друго съобщение пък научаваме, че пак са отпуснати средства на общини. Или конкретно - три общини, които ще получат над половин милион лева (537 890 лева). Средствата са по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

На заседанието са поканени кметовете на населените места, които пак са цитирани как благодарят на правителството.

На община Враца се отпускат близо 110 000 лева. Със 79 000 лева ще бъдат изградена подпорна стена, бетонов тротоар и парапет по цялата дължина на стената в село Баница. По бюджета на община Ботевград се предоставят 184 200 лева за възстановяване на мост в село Новачене. За авариен ремонт на пътя Юндола - с. Черна Места/с. Смолево - с. Бел камен се предоставят 245 360 лева на община Якоруда.