Цветана Пиронкова напусна турнира „Маями оупън“ от високата категория WTA 1000 след загуба в драматичен мач срещу осмата в света и седма поставена в схемата Арина Сабаленка - 6:0, 3:6, 6:7(9).

Двубоят предложи обрати, по два спасени мачбола и от двете, контузии, заради които имаше медицински прекъсвания... Пиронкова показа, че може да е равностойна на най-добрите в света и да ги побеждава, поради което има много за какво да съжалява за срещата с беларуската.

Първата ни ракета започна вихрено и спечели първия сет на нула, като записа три пробива. Вървеше ѝ всичко - първи сервис, удари от дъното на корта, вземаше бързи и правилни решения... От другата страна бе точно обратното плюс нервни изблици.

Сабаленка прекъсна серията в началото на втората част, но малко след това българката отново взе аванс - 3:1. Противничката ѝ обаче усети, че мачът се изплъзва и на свой ред показа защо е толкова високо в ранглистата. 

Тя върна пробива и осъществи рейд, донесъл и изравняване на частите след 6:3. Пиронкова получи мускулна травма, която може би се отрази на представянето ѝ. Между сетовете десният ѝ бицепс бе превързан.

Тя започна отлично в третия, но отново трябваше да ѝ се оказва медицинска помощ. Въпреки това Пиронкова направи брейк за 3:1, а при 3:2 и аванс за българката Сабаленка поиска медицински таймаут. 

При 5:3 Цветана Пиронкова сервираше за спечелване на мача. Допусна обаче грешки, а и бе притисната сериозно от фаворитката, която оцеля. Пловдивчанката имаше възможност и малко след това да си осигури нов аванс, но сетът стигна до тайбрек.

Първо Цвети спаси два мачбола, след което самата тя имаше 2 възможности да грабне двубоя. В крайна сметка след близо три часа Сабаленка надделя и продължава напред, а българското участие в Маями продължава с Григор Димитров в Мастърс 1000.