Близо 700 000 беларуси се обявиха за преговори с властта и мирно решаване на политическия конфликт в страната, пише днес руският в. "Независимая газета". Инициативата им бе подкрепена от ЕС и САЩ. Засега обаче няма яснота за механизма, който би принудил Александър Лукашенко да преговаря.

До понеделник около 700 000 граждани на Беларус бяха подкрепили предложението на протестния лидер и екскандидат за президент Светлана Тихановска за преговори с цел мирно уреждане на политическата криза в страната. Гласуването протиче чрез специалната платформа "Голос" - там беларусите подкрепяха миналото лято кандидатите за висшия пост и качваха снимки на изборните си бюлетини. Тогава интернет ресурсът събра достатъчно данни, за да докаже, че изборният резултат е фалшифициран. Сега беларусите са запитани дали подкрепят мирно решаване на кризата чрез преговори с международно посредничество и гласуват ли доверие на Тихановска да преговаря от тяхно име.

Вотът започна на 18 март и през първото денонощие в подкрепа на предложението на Тихановска се изказваха по хиляда души в минута. Още на другия ден властите блокираха сайта на "Голос". Това не пречи на гласуването, протичащо в месинджърите Вайбър и Телеграм, но затруднява процеса за хората, нерегистрирани още на платформата "Голос". В понеделник по пладне броят на гласовете в полза на преговорите надхвърли 650 000. Ще припомним твърдението на беларуската ЦИК през август, че за Светлана Тихановска са гласували 588 000 души.

Обявявайки вота, Тихановска заяви, че е получила подкрепа от световната общност, която ще съдейства Лукашенко да бъде склонен да преговаря. Първите стъпки в тази посока бяха направени още в понеделник. На конференция във Вилнюс бе обсъдено как точно властите да бъдат насърчени за преговори. Проявата беше организирана от офиса на Тихановска и литовския Сейм.

Светлана Тихановска заяви пред форума, че беларусите чудесно разбират: те носят основната отговорност за съдбата си и могат да спечелят победа в сегашната конфронтация. Това обаче изисква време.

"Времето тече, а хорските съдби се рушат. Хората губят живота си, близките, своята работа, вярата. Не може да продължава така и занапред", заяви бившата кандидатка за висшия пост и помоли за помощ.

"Все така молим за помощ, защото да молиш, означава да признаваш собствените си слабости. За момента най-слабото ни място е времето", каза Тихановска.

"Имаме нужда от помощта ви за следното: да се организират преговори с беларуските власти на международна площадка и да има готовност за формиране на група от посредници; незабавно да бъде спряно насилието от страна на силовите структури; да бъде възстановена справедливостта и от виновниците да се потърси отговорност; също и да се гарантира безопасно завръщане на хората, принудени да избягат в чужбина", уточни тя.

Във форума взе участие премиерът на Литва Ингрида Шимоните, която откри проявата. Приветствие поднесе онлайн върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той заяви, че подкрепя идеята за мирен преговорен процес, и обеща нови санкции срещу беларуските власти. Подобни думи на подкрепа прозвучаха в изказвания на Матиас Лутенберг, съветник на Ангела Меркел, и на Дейвид Макалъстър, председателя на външнополитическата комисия в Европейския парламент.

Посланикът на САЩ в Беларус Джули Фишър, която впрочем още не е пристигнала в Минск, прикани властите да освободят политзатворниците и да седнат на масата за преговори. Посланикът на ЕС в Беларус Дирк Шубел също се изказа в подкрепа на такива преговори и заяви, че страната още тази година трябва да произведе нови, свободни избори. Не бяха обсъдени - най-малкото не и публично - никакви конкретни механизми, чрез които официален Минск да бъде принуден да преговаря. Тихановска обаче се надява с помощта на западни партньори още тази година да се организират нови президентски избори в Беларус.

Репресиите в Беларус не спират от август насам, но през зимния период протестите поутихнаха. Проявите бяха локални и не събираха много хиляди хора, както през лятото и есента. Причина са крайно жестоките репресии (властите образуват вече не административни, а криминални дела и дават ефективни присъди - затвор, за участие в протестите), силните студове и високата заболеваемост от КОВИД-19, за чиито реални мащаби може само да се гадае, тъй като ситуацията с коронавируса в Беларус се подминава с мълчание; няма никакви ограничения. Експертите констатират в обществото известна депресия - то не желае да се примири с възможността Лукашенко да остане на власт, но не знае и как да надвие въоръжената държавна машина.

Началото на вота съживи местната общественост. "Ето че пак сме много! Връщаме си чувството за единство и мнозинство - това е основният залог за победа", коментират организаторите първите резултати. "Режимът е в паника - затова сайтът на "Голос" отново е блокиран", отбелязват те. "Властта изобщо няма отговор, тя в паника мисли какви други клевети да използва, без да жали за пропагандаторите пари от нашите данъци", се казва в съобщение на платформата "Голос". "Мисиите на САЩ и на Германия към ОССЕ подкрепиха това гласуване още първия ден - те са готови бързо да подпомогнат Беларус, но се нуждаят от вашия глас за потвърждение", приканва тя участието във вота да продължи.

Това съживяване бе добър фон за подготовката на поредния протест, насрочен за 25 март, когато жителите на страната честват103-ата годишнина от образуването на Беларуската народна република - Деня на свободата. Опозицията и представители на местната общественост, следвайки тактиката си за действия в правното поле, подадоха пред местните власти заявки за масови прояви на този ден. Навсякъде обаче им бе отказано. Нещо повече, неизвестни с качулки извадиха в неделя от колата му един от заявителите в Минск, лидера на Беларуската социалдемократическа партия Игор Борисов, пътувал заедно с жена си и детето им, и го откараха някъде. По-късно той бе открит в следствения изолатор на печално известната уличка "Окрестина". Повдигнато му бе обвинение в неподчинение на служители от милицията. Става очевидно, че проявите на 25 март няма да са законни и разрешени - значи трябва да очакваме силов сценарий.