„Третата вълна не прилича по нищо на втората. Цели семейства са болни, много майки и бременни жени боледуват, много млади хора са в лечебните заведения.“

Така описа какво се случва с пандемията в България по време на третата вълна здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък.

Според него медици и болници се справят, има осигурени медикаменти, предпазни средства.

„България ще се справи с тази трета вълна и ще излезе от нея успешно“, обяви още министърът. 

На този фон към 24 март има нов рекорд на хоспитализираните - общо 9125 души са в българските болници с коронавирус, със 198 повече от вчера. 743-ма от тях са в интензивно отделение.

4375 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие при общо 17 120 теста, показват данните на Единния информационен портал. 

Вчера беше регистиран и най-високият брой случаи на заразени от началото на пандемията преди повече от година.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обаче отчете, че вече се усеща резултат от мерките (които бяха въведени от понеделник - бел. ред.) и нямало таково стръмно увеличаване на случаите, каквото беше регистирано в предишната седмица.

По отношение на предните места на страната в световните класации по смъртност здравният министър коментира: „Няма значение на кое място сме, а как ще излезем от тази ситуация“.

Шесто място по заболеваемост в ЕС, четвърто по смъртност

С 661 на 100 хил. на 14-дневна база България е на шесто място по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство. И втора на Балканите. Разликите с първите пет страни пред нас са чувствителни, отчете Кунчев и даде за пример Естония, където заболеваемостта била 1508 на 100 хил. души.

„Ако не спазваме мерките, имаме възможност да удвоим броя на заразените, на починалите“, добави той.

С 20 на 100 хил. души страната е четвърта по показателя „смъртност“ в ЕС, а на Балканите е първа.

Най-висока е заболеваемостта в областите Бургас, Силистра, София, Враца, Плевен. Най-ниска е в Търговище, Разград, Кърджали, Видин, Пазарджик.

„Има тенденция за задържане, няма рязко увеличаване“, каза Кунчев.

Броят на направените тестове на 100 хил. надминава 1500, отива към 1600 и това ни доближава към малко под средното ниво в ЕК, отчете още той. В същото време според здравния министър България прави твърде малко тестове в сравнение с другите европейски държави и това е едно от обясненията за предните позиции по отношение на броя починали на 100 души заразени.

Средната възраст на починалите от COVID-19 е 71 г. Медиците, които се лекуват в болница, в момента са 146, 13 са в интензивни структури.

69 на сто е заетостта на болничните легла за неутежнени пациенти с коронавирусна инфекция, 70 на сто е в интензивните структури. Ангелов подчерта, че по време на третата вълна не се чувствала липса на медицински персонал, защото медиците, които били ваксинирани, били защитени.

Данните за развитието на епидемията в България допълни и началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. За една седмица има нарастване от 23 на сто на заболеваеомастта на 100 хил. души За 14 дни този ръст е от 73 на сто. Стръмното покачване на смъртността е спряло, има увеличение от 5 на сто за последната седмица, за 14 дни обаче е с 53 на сто. 17 на сто е покачването на заетостта на болничните легла за седмица, на интензивните - 22 на сто.

Ангелов за смъртността: Няма значение на кое място сме, а как ще излезем от ситуацията

Здравният министър отдели време за обяснение за смъртността в страната. Според данни на университета „Джонс Хопкинс“ България е на първо място сред европейските страни по починали спрямо заразени - почиват четирима на всеки сто души с положителен тест от коронавируса. Статистиката на смъртни случаи на 100 хил. души от населението също отрежда челни позиции на страната в тази мрачна класация.

Ангелов повтори старата си теза, че смъртността в България и преди COVID-19 е била висока и сме били на едни от водещите места в света. Той изброи и добре известни причини като сърдечносъдовите заболявания, както и онкологичните. Похвали се, че е започнало изпълнението на проект, по който всички лечебни заведения в страната трябва да бъдат оборудвани с техника за диагностика на ракови заболявания. А по отношение на сърдечносъдовите отбеляза, че трябва да се работи за подобряване на бързото осигуряване на лечение при инсулти (за благоприятен изход при тях от значение е лечението да започне в първите часове - бел. ред.). Ще се прави референтен център, който ще е обучителен по този въпрос, а към министъра на здравеопазването щяло да се сформира експертен съвет, който да работи за подобряване на демографските показатели на нацията. А след като минат изборите, министърът обеща да представи вече в по-спокойна атмосфера проект за линията на живота (не се разбра дали Ангелов, който е водач на две листи на ГЕРБ, обмисля представянето на тази инициатива отново като министър).

Той коментира и анализите на „Джонс Хопкинс“, като отново акцентира, че леталността (смъртните случаи сред заразените) била висока заради ниския брой на тестовете (според Кунчев - то е добро, почти средноевропейско). 

„Направихме всичко възможно да увеличим тестовете. Ако това се беше случило - тази ситуацията нямаше да е такава“, каза той.

След което надълго и нашироко коментира провалената инициатива на властите да правят масово тестване сред учениците. 

„Няма значение на кое място сме, а как ще излезем от тази ситуация“, обобщи Ангелов негативното представяне на страната.

След което се впусна в сравнения - в съседни държави свършват реанимационните легла. Не мина и без „любимия“ пример с Германия.

Накрая министърът препоръча:

„Няма нужда да пренапрягаме хората, имат нужда от сигурност. Основната ни идея, която винаги стои в началото, е до подобрим ситуацията в страната. Помислите ни са чисти, но много трудно се постига резлутат, когато има активно противодействие“.

Мерките били навременни. Стана ли нещо по-ясно за "завода за ваксини"?

Ангелов не коментира темата дали ще има удължаване на мерките (а както стана ясно, за някои имаше доста бързо съкращаване, макар и без да бъде обяснено защо се предприема подобно експресно разхлабване).

„Мерките за нас са навременни, считаме, че те дават някакъв резултат, има спиране на възможността за ексцесивно разпространение на заразата“, каза той. 

Министърът говори и за завода за ваксини, тема, която беше лансирана при посещение на премиера Бойко Борисов в събота в Разград, но която тъне в твърде много неясноти.

Ангелов отново обясни, че има европейска инициатива - инкубаторът ХЕРА - на ниво ЕС за участие на всички държави с мощностите, които имат. Процесът на производство на ваксини бил „многостъпален“ и „различни етапи от това производство могат да бъдат предоставени на различни държави“. Ставало въпрос за одобрените в ЕС ваксини или такива, които са в процес на одобрение. За българската ваксина той каза: „Тя е в една епруветка, това не е прототип на българска ваксина“.

„Ситуацията е наистина много сериозна, но българската система на здравеопазване ще се справи“, обяви на няколко пъти министърът.

Ангелов: Винаги съм казвал, че ваксинирани и преболедували могат да са преносители

"Винаги съм казвал, че ваксинирани и преболедували могат да бъдат преносители", каза още Костадин Ангелов, докато коментираше случая със заразяването при възрастните хора в Дома в добричкото село Опанец.

„Тук говорим за нещо, което очаквахме да се случи – хора, които са ваксинирани, може да бъдат носители, но няма да се разболеят тежко, няма да постъпят в лечебно заведение и няма да загубят живота си заради болестта", добави той.

(Всъщност когато беше ваксиниран на 27 декември първото, което като личен елемент обяви здравният министър беше как няма търпение да прегърне 70-годишния си баща. След като получи и втората си доза той повтори този мотив - че няма търпение да прегърне баща си. Така създаде впечатление, че смята, че ваксинираните не са преносители и не могат да разпространяват вируса. Експертите обаче още от самото начало казаха, че ваксините предпазват имунизираните от разболяване с висок процент на ефективност и от хоспитализация и смърт - 100 процента, поне според първоначалните оценки- бел. ред)

"Всеки, който е преболедувал или е ваксиниран, е хубаво да продължи да носи маска. Нямаме притеснения за тези хора. Притесняваме се за онези, които не са ваксинирани, като един от служителите в Дома, от когото тръгва цялата зараза. Той не е бил ваксиниран и при него клиничната картина е по-тежка”, добави министърът.