Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Еврокомисията ще приеме механизъм за прозрачност и лицензиране на износа на ваксини от ЕС най-късно до няколко дни, съобщиха източници от Брюксел.

Механизмът трябва да гарантира, че закупените авансово дози за граждани на Общността ще останат на тяхно разположение.

Всяка компания, възнамеряваща да изнася ваксини, ще изпраща на националните власти плановете си какво, за кого и кога ще изнася и на каква стойност ще е износът. След направените проверки властите ще трябва да издадат разрешение или забрана.

Предстои да се изясни дали ЕК ще може да се намесва за спиране на износа на ваксините. Според източник от „Берлемон“ това би могло да става, но в много редки случаи.

Механизмът ще има временен характер. Засега се предвижда той да действа до края на първото тримесечие на годината с възможност да бъде удължен, ако обстоятелствата го налагат. Очаква се механизмът да бъде приет изключително бързо, заявиха от ЕК. Това най-вероятно ще стане на редовния Колегиум на комисарите на 3 февруари.

Брюксел реши да прибегне до мярката, след като в края на миналата седмица компанията AstraZeneca съобщи, че ще съкрати с 60 на сто предвидените доставки за ЕС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.