С оптимизъм, шеги и закачки премина пресконференцията на Ясен Петров преди утрешния първи квалификационен мач на националния за Мондиал 2022 - срещу Швейцария от 19 часа стадион "Васил Левски". Типично за пловдивчанина.

"Първо искам да благодаря на месец март за това прекрасно време. Не ни е било писано да ни е лесно, но не се оплакваме", започна Петров, след което още 2-3 пъти с усмивка изтъкна времето, при които стартират двубоите за Катар 2022.

В неделя селекцията ни приема и Италия, а пролетната сесия завършва с гостуване на Северна Ирландия в Белфаст на 31 март.

Треньорският щаб е избрал за постоянен капитан футболиста на руския "Арсенал" (Тула) Георги Костадинов (долу). Негови асистенти са Васил Божиков и Димитър Илиев.

А Ясен Петров продължи с това, че все пак на отбора са осигурени отлични условия за тренировки - на ст. "Васил Левски" и в базата на БФС в "Бояна", където премина днешното занимание.

Селекционерът изтъкна приятелската обстановка в отбора, по думите му футболистите се готвят в отлично настроение и позитивизъм, като това пролича и от времето, предоставено на журналистите да погледат. Клуб Z научи, че стремежът на Петров е през цялото време атмосферата да е ведра и шеговита, неслучайно Димитър Пенев бе поканен да посети базата.

С лека травма е единствено Андрей Гълъбинов, който пропуска двубоя с Швейцария, за да бъде съхранен за срещата с Италия.

Треньорът отговори на въпрос за избраниците си, че е заложил на сплав от млади и опитни състезатели - тези, които са в оптимална форма в момента. По думите му младоците трябва да бъдат интегрирани постепенно и "умно", а не да бъдат "хвърлени" директно в първите две срещи срещу фаворитите в групата.

"Търсим баланс и практичност в играта и във всичко, рече Петров. - Клише е, че футболът е игра за умни хора. Клише, но е истина. Трябва да се опитаме да сме гъвкави, да изнесем играта по-напред от нашето наказателно поле и да опитаме да вкараме. Ние наскоро се опознахме и за малкото време заедно опитваме да вкараме в главите на футболистите определени неща. Но утре на терена ще се види доколко сме успели. И на мен ми е интересно. Имам очаквания, но като влезем в битката ще се види къде сме."

За позитивизма и добрата обстановка говори и Георги Костадинов, който е капитан и на клубния си състав.

"Симпатичен е, така, отново в типичния си шеговит маниер, отвърна селекционерът на въпрос защо е избрал Костадинов за лидер с лентата. - Замислете се колко много клубни капитани има в нашия отбор, а също така вчера установихме колко много футболисти имаме, играещи с левия крак. Това са хубави неща. Аз самият съм десничар."

Той не се притеснява от това, че националният много трудно вкарва голове. Каза, че се работи върху въпросния елемент в тренировките, а също така обърна внимание на факта, че в нашето първенство се реализират малко попадения, нещо, което не е характерно за големите шампионати.

Според Ясен Петров не е негова работа да мотивира отбора за мачовете - състезателите сами трябвало да са надъхани, предвид залога и имената на съперниците.

"Нямам заложна къща", така отговори за конретна прогноза от негова страна за трите срещи.

И за пореден път изтъкна, че няма как да ти се случи нещо хубаво, ако подхождаш негативно.