Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" и националния отбор на България Димитър Бербатов започва да води своя блог-колонка в собствения си сайт - berbatov.com. Заявката е, че благоевградчанинът ще коментира най-важните теми от седмицата. Не е уточнено какви точно въпроси ще вълнуват легендата, но по първия му текст можем да съдим, че те ще се отнасят най-вече до футбола. 

Впечатление прави, че още в началото Бербатов започва с критика към ръководството на Българския футболен съюз и директно се обявява за нов конгрес и ново ръководоство. Потвърждава и че заедно с бизнесмена Петър Величков обсъждат евентуалното им участие в ново управление на футбола у нас. 

"Трябва промяна, това е задължително! Деликатна е темата с държавата, но и тя е показателна. Знаем, че ФИФА и УЕФА забраняват намеса на държавата в работата на БФС, но в същото време БФС иска помощ от държавата в определени моменти. Всички знаем, че държавата обаче не иска да работи с настоящото управление", пише Бербатов. 

Следващите му думи преминават в критика към сегашното ръководство. Според него "би трябвало да се иска малко достойнство" и че след като може да се сменят толкова много треньори на националния отбор, то сега е дошло времето и за смята на това управление на футбола.

"Би трябвало да се има малко достойнство. И както се сменят куп национални треньори, така, след толкова време, сега вече е моментът за смяна и на това управление на футбола! Конгрес трябва да има, колкото може по-скоро. И дори да е извънреден, той трябва да може да играе роля на редовен и избраните хора да имат пълен мандат на управление! Но това могат да го кажат юристи."

Преди дни Изпълнителното бюро на Изпълкома на БФС стигна до решението да предложи датата 25 юни за извънреден конгрес, на който да бъде избран постоянен наследник на Борислав Михайлов. Тя обаче е много условна - свързана е с пандемичната обстановка в страната. 

Ако не се проведе събрание през лятото, най-вероятно ще се отиде на варианта за редовна сбирка през 2022 г. А дотогава ще управляват и.д. президента Михаил Касабов и настоящия ИК.

Иначе - Бербатов е коментирал с по няколко кратки изречения и други теми. Например собственото му назначение в треньорския екип на "Етър". Той казва, че тази идея - за треньорството - винаги се е въртяла в главата му и че затова лично говорил с УЕФА по темата.

"Съгласихме се, че трябва да мина стаж в период от една година, за да мога след това да кандидатствам и за Про лиценз", допълва той. 

Следва и един твърде любопитен коментар, насочен по-скоро към президентите на българските футболни отбори. Коментар, в който отново се долавя критика.

"Първо, българските отбори изобщо не трябва да отдават значение на резултатите в контролите. Също, трябва да се намалят пресконференциите на президенти, които говорят за всичко и всички - това го няма никъде по света. Да се даде думата на треньорите, които все пак ръководят отбора! Всичко трябва да се върти около подготовката на отбора, психическото и физическото състояние на футболистите, направата на сплотен колектив, който слага на първо място отбора, а не индивидуализма! Тъй като да говорим за звезди в първенството ни, ми се струва твърде силна дума."

По-нататък в своя първи седмичен обзор, Бербатов поздравява младите ни футболисти Валентин Антов и Станислав Иванов за току що обявените им трансфери в чужбина, съответно в "Болоня" и "Чикаго Файър". Бившият нападател им пожелава успех и напомня, че той зависи единствено и само от тях и че колкото и да е трудно "не трябва да изпускат целта от поглед". 

Бербатов завършва и с коментар за назначаването на Ивайло Петев за селекционер на Босна и Херцеговина, където ще тренира играчи като Един Джеко и Миралем Пянич. 

"Това е голям професионален успех за Ивайло Петев! Ще има възможност да работи с чудесни футболисти, някои от тях - световна класа! Надявам се да е подготвен, тъй като от опит знам, че той ще трябва да знае как да говори с тях, да ги спечели, за да може да извлече най-доброто от тях, а с това и той да израстне още повече в кариерата си. Желая му успех!"