Германия е склонна да преразгледа позицията си по „Северен поток“ 2 и да приеме условията на САЩ, които ще позволят проектът да бъде завършен. Това съобщи „Ханделсблат“ в днешния си брой. Вестникът написа преди седмица, че кабинетът на новия президент Джо Байдън има пакет от мерки, които смята да предложи на Германия като условие да отмени санкциите си за „Северен поток“ 2. Най-важната от тях е изграждането на механизъм на новата тръба, който да спира подаването на газ и той да бъде използван всеки път, когато Москва упражнява политически натиск с газа върху европейски държави.

Според информации на вестника германското правителство се занимавало интензивно с предложенията на САЩ.

На въпрос на лидерката на зелените Аналена Бербок дали правителството е съгласно да монтира изключващ механизъм на тръбата, както се споменава в „Ханделсблат“, държавният секретар Томас Барайс отговори уклончиво, че „кабинетът не  е запознат с подробности“.

Монтирането на подобен механизъм може да стане повод за финансови искове, предупреждават експерти. Според „Ханделсблат“ в германските министерства вече усилено се занимавали с тази тема и възможността да се избегнат финансови последствия, ако Германия отстъпи пред искането на САЩ.

Засега е ясно, че дори и да се монтира механизъм за спиране на газа, Германия няма да го използва автоматично при всеки спор на Русия с европейска държава, особено с Украйна, и ще ппреценява дали конфликтът е натиск на Кремъл, провокации км него или двустранни проблеми. Автоматизиране на спирането на газа иначе би поставило Германия в тотална зависимост най-вече от Киев, смятат германците.

В замяна на това Германия е склонна да приеме политическа декларация, с която страната да се ангажира да спре доставките от „Северен поток“ 2, ако Русия използва доказано тръбата за натиск над съседките си.