Тази седмица столичните общинари влязоха в пореден конфликт за име на обект в София - т.нар. Площадка Мавзолей, където преди 1999 г. бе мавзолеят на комунистическия вожд Георги Димитров.

Повод за скандала бе разширяването на културната програма "Навън" на Столична община, която се провежда от 2018 г. на същото място - Градската градина в сърцето на София.

От "Демократична България" поискаха името да се смени, очаквано от БСП се възпротивиха на промяната. От ГЕРБ се опитаха да предложат странен компромис - "Площадка Бившият Мавзолей". В крайна сметка промяна не се прие.

Но такава всъщност не е нужна, тъй като въпросната площадка всъщност няма име.

Какво се случва с площадката след събарянето?

През август 1999 г., по заповед на строителния министър Евгений Бакърджиев, мумията на Георги Димитров се погребва в Централни софийски гробища, а сградата на мавзолея бива разрушена. 4 взрива и 200 000 лв. са нужни за това, но за няколко дни работата е свършена. 

В следващите години празното пространство бива в голяма степен игнорирано или ползвано за запълване на пейзажа - през 2015 г. общината например засажда наоколо холандски лалета.

Причината за това е и липсата на документация, както обяснява тогавашният и настоящ кмет зам.-кмет Тодор Чобанов - пред "Площад Славейков" през 2018 г.

"Липсва каквато и да е документация. През 2014 г. установихме не просто, че няма документация за този обект, а че той не фигурира в правния мир – нямаше го в кадастъра, нямаше акт за собственост, в държавните архиви не се откриха никакви документи, свързани с изграждането на Мавзолея. В онзи период, когато е изграждан, не са се престаравали с документирането и освен това са бързали. Мавзолеят буквално е изграден за една седмица. Не е изключено да е имало документация, но при прочутия пожар в Партийния дом тя да е унищожена – за съжаление такава е и ситуацията с други такива обекти."

В това интервю Чобанов за пръв път нарича мястото "Галерия Мавзолей". Това се случва през март - месеци преди да се появи името "Площадка Мавзолей".

Мястото е кръстено "Площадка Мавзолей" през 2018-а - нали?

На 13 септември 2018 г. Столичният общински съвет излиза с решение №633, с което утвърждава Програма 'Навън" - "за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда".

В сайта на СОС не се открива правилното решение - администрацията е качила вместо това решение, друго - със същия номер от 2016 г., с което се удостоява певицата Поли Генова с "Почетен знак на Столична община".

С малко ровене се открива и истинското Решение 633 от 2018 г., което обаче само "Утвърждава Програма "Навън" - за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда - Площадка "Мавзолей", съгласно Приложение № 1."

Във въпросното приложение пък никъде не се говори за именуване или преименуване на обекта, само се споменава "бившият мавзолей" в текста и името "Площадка "Мавзолей" в заглавието на приложението.

Любопитно е, че в текста пише изрично, че при поставяне на художествени проекти, те ще се консултират с Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти. Тя обаче не е спазена, когато става дума за името на терена на бившия мавзолей.

В чл. 9, ал. 2 в Наредбата пише:

При наименуване и преименуване на общински обекти не се допуска:

2. използване на имена и названия, изгубили историческа актуалност, както и такива свързани с тоталитарни идеологии и такива асоциирани с прояви на геноцид и всякакви форми на дискриминация;

Тази алинея е добавена през 2015 г. (от общински съветници на ДСБ). Не са спазени и другите изисквания за именуване на общински обект - това да стане с писмено предложение (чл. 6), да има доклад със сведения за обекта, мотиви за наименованието, скица (чл. 7). 

В регистрите на Столичния общински съвет и Столична община няма подобно решение - "Площадка Мавзолей" се среща само в няколкото гореспоменати документа, свързани с Програмата "Навън", като поставянето на художествената инсталация "Един Човек" на Венелин Шурелов.

Поради това и въпросната площадка не се казва "Площадка Мавзолей". Всъщност, по всичко личи, че тя въобще няма име.