София вече си няма мавзолей на комунистическия вожд Георги Димитров - защото зданието бе съборено през 1999 г. по времето на ОДС, а мумията погребана, но ще продължи да си има "Площадка Мазволей". Тя е на същото място в сърцето на столицата - в Градската градина - където беше и гробницата на Димитров.

Днес темата предизвика напрежение в Столичния общински съвет. Мястото носи името "Площадка Мавзолей" от 2018 г., когато започна културната програма "Навън" на Столичната община. Днес от ГЕРБ и общинската администрация внесоха доклад, с който действието на програмата се разширява и извън центъра на София. От "Демократична България" обаче реагираха, че е време името на пространството, където сега е инсталацията "Един човек", да се премахне. От БСП се възпротивиха да има промяна - в името на историята, която не трябва да се променя. Малина Едрева - председателка на комисията по култура в СОС, предложи компромис - името да се промени на "Площадка Бившият Мавзолей". Не се прие. В крайна сметка името си остана непроменено.

"Наистина не разбирам упорството, с което ГЕРБ/СДС (заедно с БСП, но за тях ясно) наложиха преди малко на пъпа на София нов топоним, рефериращ към тоталитарния комунистически режим! Защо трябваше да кръщават "Площадка Мавзолей" пространството за временни художествени инсталации до Градската градина? И това при положение, че градът ни и без това не успява да се отърве от заварените символи на режима като герба на НРБ върху фасадата на Народното събрание и паметника на съветските окупатори в Княжеската градина! Абсолютно излишно и ненужно!, реагира кметът на район "Средец" в столицата Трайчо Трайков (на чиято територия е площадката). 

С все потвърждаването на спорното име, СОС разреши разширяването на културната програма "Навън", като ще се финансират творби на открито в периферни и неразработени места за изкуство в града. Проектите ще се селектират от жури, ще са два годишно, а максималното финансиране е 17 000 лв. Ще се подпомагат и млади автори, конкурсите са отворени и за чужденци

През 2021 г. бюджетът за културния календар на София ще е 2 590 400 лв.