„Как Германия направи всичко правилно, докато Великобритания само бърка“ – това написа точно преди една година британският вестник „Дейли телеграф“ на челната си страница. „Ню Зийлънд хералд“ обяви Германия за шампион и по справяне с кризата, а медиите в Израел хвалеха Меркел, че успява да обясни на хората всичко за вируса, така че те да ѝ се доверят за спазването на мерките.

Тези химни на възхвалата вече не могат да бъдат чути или прочетени. Германия изостава в справянето с кризата.

Ако през 2020 година имаше залагания за това кой се справя най-добре с кризата, Германия щеше да вземе първото място, а заложилите на нея да спечелят, пише „Дойче веле“. През 2020-а моделът Made in Germany се доказа за пореден път като успешен – когато става дума за планиране и организация, Германия няма равна.

През 2021 година Германия от отличник се превърна в изоставащия ученик. Скандалите се роят един след друг. Няма достатъчно маски. Няма достатъчно ваксини. Има ваксини, но няма достатъчно организация. Има и ваксини, и организация, но въпреки това не се ваксинира поради безкрайни дребни уточнения, спорове, детайли. Да се започне с тестове за всички? Едва година по-късно в Германия се пристъпи изобщо към този метод.

Дигитализирана икономика и училище? Не и в Германия, в дигитално отношение тя е още в 80-те години на миналия век.

„Това наистина ли е Германия?“ Това се питат вече и самите германци. Единственото, в което страната успява, е да налага правила и те да се спазват. Но реагиране извън правилата, импровизация, бързина на реакцията – това са непознати думи.

Днес британските вестници пишат: „Германия загуби короната на първенеца!“ Великобритания успя да ваксинира една трета от населението си въпреки най-тежката политическа криза от войната насам. Израел ваксинира две трети от хората си и вече затваря COVID-отделенията в болниците, няма регистрирани смъртни случаи, а животът лека-полека се връща към нормалното. В същото време отличничката Германия е успяла за четири месеца да ваксинира двама от 100 свои граждани и вместо да се концентрира в ускоряване на ваксинациите, налага локдаун след локдаун, правила след правила.

Не само британците отбелязват провала на Германия. Испанците също са доста объркани. „Серията от грешки на германското правителство през последната година поставят под въпрос германската компетентност и надмощие“, коментира „Ел Паис“.

При това Испания е от най-пострадалите от коронавируса страни. 71 000 жертви – колкото и в Германия, но при население почти наполовина по-малко. „Германия всъщност не се справя по-добре от другите, само пропастта между реалност и самомнение става все по-голяма“, пише още испанският вестник.

Франция е по-милостива към Германия и не се взира толкова в нейните грешки, колкото в проблемите, предизвикани от ЕС. В нито една европейска държава ваксинирането не върви с нужните темпове заради грешната политика на закупуване на ваксините, пишат френските издания.

За разлика от Европа, в САЩ всички поуки са взети и ваксинирането върви като на конвейер. Ваксини се поставят в лекарски кабинети, халета, стадиони, супермаркети и дори в църквите. На ден се поставят почти 3 милиона дози! Правилата са такива, че е достатъчно дори да си просто пушач, за да те извикат за имунизация. В същото време в Германия още не могат да ваксинират 80-годишните си, а и дори там се спори как, кой, кога и къде да бъде предпочетен и защо. 

Доналд Тръмп, който носи вина за жертвите, достигащи половин милион, успя навреме да види грешката си и преди изборите поръча огромни количества от ваксините на „Модерна“ и „Прайзер"/„Бионтех“, без дори да изчаква десетките доказателства, че ваксините работят.

Наследникът му Байдън пое топката от него и не забави дори и със секунда ваксинационната кампания – при всички останали различия двамата президенти действаха изключително последователно и в унисон по тази тема. Целта на САЩ сега е до края на май всички американци да са получили оферта за ваксиниране.

Дори Русия започна да напредва във ваксинирането. В момента там всеки, който иска, може да си постави безплатно „Спутник V“ - независимо от възраст, професия или здравен статус.

Споровете в същото време в ЕС непрекъснато се представят в руските медии като доказателство за провала на Запада.

На този фон половин Европа спря ваксинирането с „АстраЗенека“ за допълнителни проверки – сякаш няма 20 милиона ваксинирани във Великобритания с тази ваксина и данните оттам не са ясни. Очаква се въпреки всичко темпото на ваксиниране да се ускори с новите ваксини на „Янсен“. Но дори и при оптимални условия Германия, а и повечето европейски държави няма да са ваксинирали достатъчно хора преди есента.