Продължават ядовете на Джон Шафър - лидер и основен композитор на бандата Iced Earth.

Федералният съдия Зия Фаруки е постановил той да не бъде освобождаван под гаранция и да остане зад решетките, докато не бъде гледано делото му във Вашингтон, съобщи Werock.bg.

53-годишният музикант документирано бе забелязан да участва в нападението на протестиращи над Капитолия във Вашингтон на 6 януари. Впоследствие му бяха повдигнати цели шест обвинения - за нахлуване в сграда на държавна институция, участие в погром, физическо насилие срещу охраняващите полицаи и др.

Шафър се предаде сам на властите в родния си щат Индиана, но чак след като бе качен  секцията "най-търсени" на FBI.

Първоначално там бе взето решение да бъде екстрадиран до Вашингтон, където да се гледа делото срещу него по същество. След повече от 40 дни в ареста в Индиана Джон бе преместен в столицата.

Оттогава адвокатите му се опитват да му осигурят условно освобождаване - или чрез парична гаранция, или чрез пълно сваляне на обвиненията. Към момента усилията им са напразни. Все още не е насрочена дата за процеса по същество.

Шафър основава своята група през далечната 1984 г., първоначално под името Purgatory. Иначе Iced Earth е комбинация между хеви метъл, но и пауър, траш и спийд метъл. Там е пял и Тим "Рипър" Оуенс, който бе вокал да "Джудас Прийст", а в България имаше турне и съвместен проект с Б.Т.Р.