Директорът на ФБР Крис Рей обвини във вътрешен тероризъм поддръжниците на Доналд Тръмп, които извършиха смъртоносното нападение над Капитолия на 6 януари, и обеща да им потърси отговорност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Бях потресен, че вие, избраните за ръководители на страната ни, станахте жертви тук, в тази сграда", заяви Рей в юридическата комисия на Сената. Тази обсада беше престъпно поведение и ние във ФБР разглеждаме това като вътрешен тероризъм, добави той.

Това бяха първите показания на Рей в Конгреса след нападението от 6 януари, с което поддръжници на Тръмп неуспешно се опитаха да попречат на Конгреса да удостовери изборната победа на президента Байдън от 3 ноември. Малко преди тази атака тогавашният президент Тръмп в реч пред Белия дом ги прикани да отидат до Конгреса да протестират, отбелязва Ройтерс.

Правосъдното министерство е повдигнало обвинения на над 300 души за различни престъпления - от заговор до нападане на полицаи и възпрепятстване работата на Конгреса. В размириците на 6 януари загинаха петима души.

"Всеки замесен трябва да понесе отговорност за действията си в този ден, включително бившият ни президент", каза най-високопоставеният републиканец в комисията Чък Грасли. "Сега, след станалото на 6 януари, трябва сериозно да обърнем внимание на заплахите от вътрешен тероризъм", добави той.

Председателят на юридическата комисия Дик Дърбин заяви, че правителството не е направило достатъчно за гарантиране на защитата от крайнодесни екстремисти и бели супремасисти и обвини администрацията на Тръмп, че е омаловажила тези заплахи.